Garmin stödjer inte Linux! Men det struntar jag i. Jag kan ansluta min träningsklocka till datorn och överföra träningsdata i alla fall, och behöver inte fräcka webbgränssnitt som ändå inte gör det möjligt att analysera i ett GIS.
Häng med så tittar vi på hur det går till.
Klockan ansluter jag med kabel till datorn och då dyker den upp som diskenhet i datorn.
Det kan hända att man behöver lägga till ”garmin_gps” kernel med kommandot sudo modprobe garmin_gps, men det är inte säkert.
Här kan jag enkelt öppna ACTIVITY katalogen och leta reda på de aktiviteter som jag är intresserad av.
Dessa är i formatet Garmin ”FIT”, vilket skulle kunna bli ett problem. Men nu är det Linux och Open source, och då brukar det gå att hitta en lösning på alla problem ändå.
I det här fallet så är lösningen ”gpsbabel”. För mig så krävdes det dock att jag kompilerade den senaste gpsbabel från källkod då version 1.5.2 som finns i Ubuntu repository inte stödjer senaste ”fit” formatet.
Ladda hem paketet från https://www.gpsbabel.org/download.html, packa upp och kör
./configure && make
Jag hade lite bekymmer med Qt versioner men genom att säkerställa att jag hade Qt5 på datorn så fungerade det efter några försök. Jag vet faktiskt inte exakt vad det var som löste problemet, men kika i listan som skapas med ./configure och lika så för eventuella felmeddelanden med make, så brukar det ge sig…
Kommandot gpsbabel behöver veta vilket format indata har (-i) och i vilket format utdata skall sparas (-o), sedan behöver man bara peka ut indatafilen följt av utdatafilen som skall skapas.
Nästa problem var att gpx-formatet inte förde över jättemycket data, men det kan man jobba med i inställningarna. Jag får i alla fall med hastigheten i varje punkt, och det kan ju vara lite kul att jobba med, så det får räcka så länge.
Mörkare grönt är den högsta hastigheten och där det är rött går det långsammast. Trött mot slutet av rundan? Var finns nedförsbackarna?
Lantmäteriets höjddata förklarar en del där det faktiskt går lite långsammare i uppförsbackarna, speciellt mot slutet.
När det gäller just ”Garmin” så har de som sagt egna attribut i FIT formatet, men även i GPX. Genom att lägga till ”garminextensions” i gpsbabel kommandot:
gpsbabel -i garmin_fit -o gpx,garminextensikons …
Så kommer även ett textfält med Garmin specifika data med.
Detta fält kan jag sedan använda för att skapa nya attribut med såväl temperatur, puls som tempo. Här är det bara puls som är intressant men formatet är väldigt strukturerat så det blir inte så svårt att fixa detta med fältkalkylatorn.
Riktigt roligt det här.
Hur vet du att det data garmin genererar och det data du har från lantmäteriet ”passar”? Alltså, vad är det som gör att garmindatat hamnar på exakt rätt plats på kartan? Jag kör TinyTravelTracker på min telefon och jag tycker att dataprickarna ganska ofta hamnar ganska många meter fel: ”https://github.com/redfish64/TinyTravelTracker
mvh
//Erik
Med de förutsättningar som finns i en mottagare på armen där antennen är ett par centimeter stor för att positionera sig utifrån satelliter på tusentals kilometers höjd, så är jag nöjd med några tiotals meter fel. Vill man har garanterad position som är bättre så krävs det bättre antenner och bättre signalbehandling, eventuellt med korrektioner. Detta är dock ganska dyrt…