Open Drone Map pratade jag om för en dryg vecka sedan i ett inlägg. Det var framför allt en jämförelse med ESRI Drone2Map och AgiSoft Photoscan Pro. Två fullfjädrade kommersiella program för att ta fram orthofoto från drönarbilder.
Open Drone Map levererar skapliga bilder i närheten av de kommersiella alternativen, men det finns en del kvar att önska av programmets textbaserade terminalgränssnitt.
Nu finns det en lösning på det också, och med hjälp av Docker så skall jag visa hur det går till att komma i gång med WebODM.
För det första så behöver du Docker installerat på datorn. Har du Windows så får du sedan anpassa metoden jag beskriver något då det finns ett ”Docker GUI” du kan använda. I Linux och Mac så använder man terminalen.
git clone https://github.com/OpenDroneMap/WebODM --config core.autocrlf=input
Kommandot ovan hämtar all nödvändig kod från GitHub och sparar den i en underkatalog kallad ”WebODM”.
I den katalogen finns alla förutsättningar för att skapa och köra Docker containern med WebODM.
sudo ./webodm.sh start
(Jag behövde installera ”docker-compose” med: sudo pip install docker-compose för att det skulle fungera)
När allt är klart är det bara att peka en webbläsare mot datorn på port ”:8000”.
Nya projekt skapas i ”Dashboard” dit även bilder laddas upp. Om man vill går det att göra en mängd inställningar innan man startar bearbetningen. Allt sker sedan automatiskt i gränssnittet. I praktiken så är det samma terminalkommandon som jag använde tidigare, men presentationen och hanteringen sker nu i ett webbaserat gränssnitt. När allt är klart får man en grön signal i projektlistan och det visas en rad med knappar för olika saker. Det går direkt att ladda ner alla data, antingen i ett helt paket, eller olika data för sig.
Det går även att förhandsgranska ortofotot direkt i en 2D karta med Google data i bakgrunden. Här kan man även göra enkla mätningar direkt.
Om detta inte duger så kan man växla till ett 3D läge där det går att göra betydligt mycket mera.
Förutom inställningar av draperade modeller eller punktmolnets utseende så kan man direkt ladda ner olika komponenter av framställda data.
En finess är att man kan använda ett API genom WebODM för att baka in funktionaliteten i andra sammanhang.
Det skulle exempelvis inte vara speciellt svårt att bygga ett insticksprogram för QGIS som skulle kunna vara gränssnitt mot WebODM servern. Det går även att koppla samman flera WebODM servrar i ett ”kluster” av processnoder. Om jag förstår det korrekt så skulle man därmed kunna dra nytta av processorkraften från flera samverkande datorer.
Jag är riktigt imponerad av WebODM och OpenDroneMap. Det återstår en del saker innan det är fullt konkurrenskraftigt gentemot kommersiella alternativ (exempelvis framställning av DEM höjddata), men det här att kunna sätta upp en servertjänst för bearbetning av drönarbilder är ju helt suverän. Nu kan flera dela på en resurs för denna typ av bearbetning och processade data lagras på ett enda ställe.
Nästa steg blir väl att ha en Docker contaner för GeoNode där man kan spara data samlat mera permanent.
[UPPDATERING]
Jag har testkört installationen från början till slut på en Ubuntu Server 16.04 och tänkte bara redovisa alla kommandon som behövs för att komma igång.
sudo apt update && sudo apt upgrade sudo apt install git python-pip docker.io sudo pip install --upgrade pip sudo pip install docker-compose git clone https://github.com/OpenDroneMap/WebODM --config core.autocrlf=input cd WebODM ifconfig sudo ./webodm.sh start
Detta kör igång servern och från en webbläsare på en annan dator surfar man in till serverns IP-adress (som man får av kommandot ifconfig) på port ”:8000”.
Låter spännande – går den att köra utan grafisk gränsnitt? Jag har inte bemödat mig att installera något GUI i mina två linux maskiner.
Äh, jag får installera och testa 😉
https://geosupportsystem.wordpress.com/2017/04/27/opendronemap/