Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Äntligen – Ubuntu 17.04 test

Posted on 2017-05-12

Då var det äntligen dags att testa Ubuntu 17.04 med QGIS. QGIS.org har nämligen sedan någon vecka tillbaka publicerat programbibliotek för ”Zesty Zapus”, vilket är kodnamnet för Ubuntu 17.04.
Det blir däremot inte Unity som skrivbordsmiljö, utan Gnome. Det är ju trots allt det som kommer att vara framtiden för standard Ubuntu från och med 17.10 som släpps i höst.
Iso-filen hämtas från http://ubuntugnome.org och kontrolleras med md5sum för att säkerställa att nedladdningen skett korrekt:

user@cpu:~$ md5sum ubuntu-gnome-17.04-desktop-amd64.iso
2526926971cf0133d03e316bde8f882d  ubuntu-gnome-17.04-desktop-amd64.iso

Man måste inte göra kontrollen, men det är ett enkelt sätt att säkerställa att det man laddar hem är det som publiceras på sidan.

Installera

Man kan ”bränna” iso-filen till en DVD, eller använda ett verktyg som Rufus för att skapa en bootbar USB-sticka. Jag kommer dock att installera i en virtuell dator med VirtualBox.
Skärmbild_2017-05-07_09-15-38.png
Gnome är inte den ”snålaste” skrivbordsmiljön för Linux, men med en skapligt ny dator skall det inte vara några större problem.
Ubuntu Gnome botar normalt till ett ”Live” läge där man kan kontrollera att alla hårdvaror verkar fungera. Grafikkort, ljud, nätverk, etc. Om det verkar fungera så är det bara att gå till ”Activities” och klicka på ”Install Ubuntu…”.
Redan i installationen, som är lika enkel som vanligt, kan man märka den första nyheten med 17.04. Det skapas ingen växlingspartition! Numera är växlingsutrymmet en fil på huvudpartitionen. På diskar med begränsat utrymme, speciellt på datorer med mycket Ram, så kommer detta att spela roll. Växlingsutrymmet används för att hantera data från Ram när det fysiska minnet inte riktigt räcker till.

Systemet

En annan nyhet märktes första gången jag startade om. Det gick så snabbt att jag inte ens han ta en skärmbild av det… Vad? Mina skrivare som är nätverksanslutna hittades direkt och lades till som resurser i datorn! Inga drivrutiner, inga installationer, inga sökningar för att hitta dem. Mycket imponerande!
VirtualBox_Gnome3.24_07_05_2017_09_30_19.png
Efter första start så följer en introduktion där man kan göra en hel del inställningar, exempelvis konfigurera en del nätkonton. Det går att göra detta senare också, vilket är bra att veta då Google för närvarande fungerar sådär på grund av förändringar i deras autentisiering.
Nu är detta inte en utvärdering av Ubuntu Gnome så jag kommer inte att gå igenom alla i mitt tycke för- och nackdelar. Om det är första gången man använder Linux så kommer man dock att möta något som ser väldigt annorlunda ut och förvirringen kan vara total!
”Aktiviteter” (eller ”Windowsknappen”) öppnar ett läge med programgenvägar, virtuella skrivbord, sökfunktioner, öppnade program, med mera. Om man bara hittar knappen ”Visa program” (nio prickar) och ”Programvara” (kasse med blå ikon) så kan nog vem som helst komma igång någorlunda.
Gnome är sedan väldigt konfigureringsbart, så allt man eventuellt inte gillar går i de flesta fall att ändra på, men det bör inte vara din första prioritet när du börjar.

QGIS

Det finns inga ”installationsfiler” på samma sätt som i Windows eller OS X. Detta kan upplevas som krångligt, men med lite träning så blir det inte speciellt svårt att installera även program som inte finns i programbutiken.
De flesta programmen du behöver går nämligen att installera via ”Programmvara” med en sökning och ett klick på ”Installera”.
QGIS finns däremot inte i butiken som standard, så man måste lägga till ett anpassat programbibliotek. Vad man än tycker om Linux så är Terminalen det bästa sättet att jobba med dessa. Öppna bara ”Terminalen” och skriv in följande:

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-key 073D307A618E5811
echo deb http://qgis.org/debian zesty main | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/qgis.list
sudo apt update && sudo apt -y install qgis python-qgis qgis-plugin-grass

Det går bra att kopiera rad för rad och klistra in i terminalen (ctrl – v fungerar inte, använd ctrl – shift – v för att klistra in i terminalen).


Alternativ installation
wget https://raw.githubusercontent.com/klakar/geosupportsystem/master/config-ubuntu-gnome-xenial.sh
chmod +x config-ubuntu-gnome-xenial.sh
./config-ubuntu-gnome-xenial.sh

Ovanstående är ett omfattande skript där du bland annat kan välja GIS-verktyg där QGIS ingår. Skriptet är byggt för 16.04 men jag har anpassat det så att det även fungerar med 17.04 (och tidigare), så länge det är ”Gnome”. Den tidigare installationen fungerar på andra varianter av 17.04 (exempelvis Xubuntu eller Unity).


Du skriver in ditt lösenord när datorn ber om det, och efter ett tag så är allt klart. Klicka bara på ”Aktiviteter” eller använd ”Windows” knappen och skriv sedan in QGIS för att söka efter programstartaren.

VirtualBox_Gnome3.24_07_05_2017_10_52_12.png

Det som är mest intressant med ”Zesty” biblioteket är att det är kompilerat mot GDAL 2.1.2! Det är i princip den senaste versionen och innebär fullt stöd för exempelvis GeoPackage.

Det är inte ”bleeding edge” versionen av GDAL, men det här räcker gott.

Slutsatser

Så, om du som jag valt att installera Ubuntu 16.04 med UbuntuGIS för att få senaste GDAL så finns det nu möjlighet att köra 17.04 med i stort samma funktioner i QGIS.
Fördelar som växlingsfil och universellt skrivarstöd får man så att säga på köpet.
Om det då är värt att uppdatera? Det får du själv avgöra. Är du nyfiken på Linux och vill prova? Gör det! Det kommer inte att vara helt problemfritt då mycket görs på ett annorlunda vis än i Windows eller OS X. Ha dock lite tålamod och tänk på att linuxanvändarens bästa vänner är Google och YouTube.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com