Jag sprang på en RaspberryPi 3 för ett skapligt pris nyligen, och tänkte att jag skulle använda den i ett lite mer seriöst experimenterande. Jag kommer att testa flera olika saker, men ambitionen är att bygga in så mycket användbart som möjligt i den.
GPS? Självklart! Jag har någon enkel modul liggande jag kan prova med, men jag vill nog beställa en lite nyare också för att få upp frekvens, kanaler etc, men även få tillgång till Galileo. Men hur skall jag börja?
Första frågan är vilket OS som skall användas. Inte så lätt att svara på när jag inte till fullo vet vad jag skall använda den till i slutändan.
Jag vill att det skall vara ett snabbt system, men jag vill kunna ha ett GUI för vissa tillämpningar. Tills vidare så får det nog bli Raspbian Jessie med Pixel skrivbordsmiljö.
Image filen hämtas från https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/ och skrivs till ett minneskort med ”dd” på Linux, eller ”Etcher” på Windows eller Mac (finns även till Linux, men där har jag inte haft någon större framgång).
Steg ett blir bara att testa lite prestanda och få igång nätverk, kanske en webbserver? Men så fort jag får tag i en ny GPS så blir det test med gpsd och liknande.
Jag vill att enheten skall göra olika saker vid olika tillfällen, så det kommer att bli någon form av knappar eller tangentbord. Jag vill även få resultat från enheten så dioder, lcd eller ljud kan också bli aktuellt, men allt kan även kombineras genom att sätta upp ett wlan med en klient i en tablet eller telefon.
Ansluta en kamera? Varför inte!
Vad som sedan blir resultatet i slutändan vet jag inte, men det blir en spännande resa.
Kul.
Om du inte vill ha igång grafik hela tiden, så prova även Rasbian Light. Då får du en lite installation som är enkelt går att utöka med önskad funktionlitet.
Du kan ju Python, så att programmera pinnarna som IO är enkelt.
Kom ihåg strömbegränsande resistorer på ut och ingångar samt pull-up på ingångar bara.
Det går även att koppla till Googles, Amazons eller IBM:s röstigenkänning, om en vill. Men då behövs en USB-ljudkort eller -mikrofon.
Men kul.
Om mindre projekt, så är RPi Zero eller RPi Zero W ett alternativ. Fysiskt mindre, motsvarar RPi 2B, och mycket billigare.