När man bedriver verksamhet som innebär att information av olika slag behöver samlas in i fält. Om det är träd, brunnslock eller lekplatser och papperskorgar spelar mindre roll. Med rätt program så kan man få ett väldigt bra stöd i insamlingen och det finns kommersiella alternativ, men här handlar det om Open Source!
Open Data Kit är ett system för organisationer (m.fl.) som har behov av att samla in data i fält. Det är finansierat genom donationer och Google Focused Research Award, och en konsekvens av detta är att det fungerar utmärkt med Google Drive som molnlösning.
- Steg ett är att skapa insamlingsformuläret
- Sedan samlar man in
- Slutligen aggregerar man sina data
Ovan finns en film om insamlingsappen ”ODK Collect” som finns i Google PlayStore. Det finns ingen version för iOS och det sägs att man behöver ha en enhet med SD-kort och GPS för att det skall fungera optimalt. Jag har provat på en Nexus 5x som saknar SD-kort och där har jag inte stött på några problem, men jag har inte provat allt.
Jag rekommenderar att man tittar på filmen innan man testar appen då det inte är helt självklart att man exempelvis skall ”svepa” skärmen åt sidorna för att hoppa till nästa fråga.
Det går att ladda hem formulär som skapats av andra och exempelvis ”Sample” visar en ganska stor andel av de typer av frågor som kan ställas i appen.
Här kommer finessen
Det finns ett plugin för QGIS (QgisODK) som tar vilket vektorlager som helst (sannolikt punktlager först och främst) och konverterar attributtabellen, med de inställningar som gjorts för ”edit widgets” i lageregenskapernas fältinställningar, och försöker skapa ett ODK formulär av detta. Det är inte perfekt, men för enkla fälttyper så fungerar det utmärkt. Utvecklingen går ju dessutom frammåt och om man är intresserad så går det ju att skicka lite ekonomisk kärlek till utvecklarna.
Formulären som skapas är XlsForm (Excel formulär) och kan användas för att direkt föras över till insamlingsenheten eller via en molnplattform, inklusive Google Drive. Fördelen med exempelvis Google Drive är att då sker även aggregeringen av flera personers insamling i molnet, i ett kalkylark.
Om man använder Google Drive så skall man fylla i lite inställningar om var formuläret skall sparas, vem som är ”admin” på kontot, och med vilka e-post adresser som formuläret skall delas. Det går till och med att skicka e-post till dessa med alla nödvändiga inställningar för att ladda hem och öppna formuläret i Collect appen.
Om detta inte fungerar så behöver man bara ställa in collect appen på Google Drive och ange användarnamnet som man vill ansluta med. Sedan sköter Oath2 resten.
Fyll i formuläret, en eller flera gånger, granska och skicka till Drive! Superlätt. Det går sedan att titta på de aggregerade data i tabellen på Google Drive så fort de kommer in.
Importen tillbaka till QGIS görs via en knapp i plug-in fönstret och hämtade data sparas som GeoJSON. Sedan kan man göra vad man vill med dessa data. Spara om till GeoPackage, Shape eller PostGIS exempelvis.
Sammanfattning
Det är imponerande vad man kan göra med öppen källkod och det engagemang som finns i gemenskapen. Open Data Kit i sig är imponerande och fungerar direkt mot exempelvis Google Drive, men om man vill så finns även en Open Source ”Server” för dessa data. Det finns verktyg för att skapa formulären separat, men som QGIS användare så kan man vara mera van vid att jobba med tabeller och formulär i QGIS.
Allt är inte perfekt! Det går inte att skapa alla tillgängliga formulärtyper från QGIS, men genom att kombinera med andra verktyg så kan man skapa väldigt snygga och användarvänliga formulär. Importen av data från Google Drive (exempelvis) går smidigt från plug-in fönstret, men det går lika bra att hämta tabellen på andra sätt.
Då det sedan är öppen källkod så kan man ju skriva vilka extra tillägg man vill till systemet. Exempelvis så kanske man vill att servern skall granska data på ett visst sätt och sedan automatiskt spara om den i en PostGIS databas? Gör man bra saker så kan man ju betala tillbaka till projektet genom att låta andra få tillgång till förbättringarna. Det är ju det som är styrkan i open source.
0 svar på ”Samla in data i fält med ODK”