Inget GIS, inget Open Source och inget Linux! Det är vad det blir idag!
Har du ett akustiskt instrument? Kanske framför allt ett stränginstrument eller slagverk. Då kanske du funderat på hur man kan ”elektrifiera” detta. Det finns enkla kontaktmikrofoner att köpa, men även om dessa bara kostar några hundralappar, så är de väldigt enkla att göra själv.
I detta inlägg skall jag ”elektrifiera” min Ukulele!
Till detta behöver man tre saker:
- Mikrofon
- Sladd
- Kontakt
Kontakten skall anpassas till enheten man vill koppla in instrumentet på, så jag gör två olika. En stor teleplugg för en normal förstärkare eller inspelningsenhet, och en med 3.5mm teleplugg för mobiltelefon eller iPad i mitt fall. Då kan jag nämligen koppla in Ukulelen till programmet Garageband och spela genom olika typer av förstärkare, med eller utan inbyggda effekter.
Sladden kan vara vad som helst med två ledare, men det hjälper en del om det är någon form av skärmad kabel (om man är petig).
Mikrofonen då. Det är säkert något riktigt avancerat. Inte alls! Det är ett ”piezo element” som är väldigt vanliga i olika sammanhang. Har du exempelvis en gammal elektronikpryl som ibland ger ifrån sig ett ”pip”, eller ett sådant där självspelande gratulationskort, så har du säkert redan ett piezoelement du kan använda. Jag har däremot köpt mina tillsammans med de kontakter och sladdar jag behöver.
Här visar jag en bild på mitt första försök (därför lite kladdiga lödningar). Jag använder en 3.5mm teleplugg med T-R-R-S, eller ”tip – ring – ring – sleeve”. Denna typ av kontakt är nödvändig för att koppla in sig på mikrofoningången i en telefon eller surfplatta. Det duger inte med en vanlig stereokontakt.
Mikrofonen är ansluten mellan jorden och den ring som är längst från toppen. Det är på dessa poler som jag kopplar in sladden. Vill man även höra det man spelar i Garageband så får man även koppla in vänster och höger utgång (topp och första ringen) med jord till en telekontaktshona, eller direkt till hörlurar/högtalare.
Mikrofonen är fastlödad mellan mittskivan och bakgrundsskivan. Det spelar ingen roll vilket som är jord eller signal så ta det som passar.
Oj vad dammig ukulelen var!
Sedan är det bara att fästa mikrofonen på ett bra ställe (där det vibrerar), här använder jag tejp, men ett bättre alternativ kan vara lite smältlim. Vill man inte ha mikrofonen synlig så kan man alltid bygga in den på insidan.
Kontakten ansluter jag i en iPad och med programmet Garageband kan jag sedan spela genom olika högtalare och justera effekter etc. Det går även att spela in ljudet tillsammans med trummor eller andra inbyggda instrument, men man kan ju använda kontaktmikrofonen på flera instrument och lägga spår på varandra.
Ett piezo-element fungerar på så sätt att om man lägger en spänning på den så vibrerar den (högtalare), men om man i stället vibrerar den så skapas det en spänningssignal. Det är denna som en förstärkare sedan kan fånga upp och bearbeta vidare.
Hur låter det då? Jag är ju ingen speleman, men för att ha kostat i runda slängar 30 kronor (och då köpte jag alla delar nya) så låter det riktigt bra. Det låter precis lika bra som många kontaktmikrofoner som kostar flera hundra. Dessa är däremot lite snyggare, inbakade i plast. Men det är det man har 3D skrivare till!
3D printad hållare med skruvhål. Kontakt för normal gitarrförstärkare. Kan användas för många olika typer av instrument.