Naturligtvis skall jag koppla in GPS till min Raspberry Pi! Jag har köpt några billiga ublox kopior från Kina att testa med, men det blir nog en ”riktig” längre fram om allt fungerar.
Ublox har en mjukvara u-center för att konfigurera mottagarna, men för oss som kör Linux så kan man skicka ”hex” koder via terminalen, om man vet vad man gör. Innan jag ger mig på detta så provar jag u-center i Wine.
Att starta programmet via Wine fungerar ganska bra, men någon dator är det problem med. Eftersom det fungerar på minst en dator så bryr jag mig inte om att felsöka. Olika loggfönster fungerar däremot inte så om jag skall titta på meddelanden så får jag göra det med:
screen /dev/ttyUSB0 9600
Jag kan ansluta till ttyUSB genom en USB-UART krets från Sparkfun. För att däremot kunna ansluta till u-center så behöver jag skapa en länk från /dev/ttyUSB0 till ”COM1”.
Det görs genom kommandona:
mkdir -p ~/.wine/dosdevices ln -s /dev/ttyUSB0 ~/.wine/dosdevices/com1
Sedan är det bara att koppla upp i u-center.
Massor med inställningar! Det verkar dessutom gå att ställa in mottagaren att skicka ut RAW signal. Detta är nödvändigt för att kunna utföra efterbearbetning, eller för att bygga ett lokalt RTK system (vilken tur att jag köpt två mottagare). Just Raw och RtkLib får däremot vänta. Nu skall jag se till att jag får in så många satelliter som möjligt via NMEA och gärna en och annan signal från Galileo.
Konfigurationen är omfattande och jag chansar lite. Jag ser inga tecken på Galileosignaler, vilket jag inte vet vad det beror på. Jag har aktiverat Galileo i mottagaren, men det är som sagt en ublox kopia… Jag kan få fram Galileo om jag använder ublox binära meddelanden, men inte via NMEA.
Äh! Jag kör med binära format. Gpsd kan förstå ublox binära data, men man måste ändra i filen /lib/systemd/system/gpsd.socket. Där skall ListenStream ändras från 127.0.0.1 till 0.0.0.0.
Jag får i alla fram HDOP 0.5 inomhus, vilket jag tycker är mycket bra så det får duga så länge.
Nästa steg är att koppla in GPS mottagaren till Raspberry Pi via GPIO kontakten, men det blir den seriella porten för att det skall bli så lite bekymmer som möjligt.