Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

OS för foliehattar

Posted on 2017-06-19

Tails är ett väldigt specialiserat Linux system som kan starta i princip vilken dator som helst från USB, CD eller DVD.
Det är tydligen Snowdens favoritdistribution som har som enda primära syfte att anonymisera din verksamhet på Internet. Är man Facebook användare eller gillar SnapChat, Instagram etc, så borde man inte bry sig så mycket om personlig integritet.
Om du däremot som jag är naturligt nyfiken så…
Mot slutet av inlägget så blir det lite personliga reflektioner, det får ni stå ut med, men först:
Skärmbild_2017-06-17_08-54-25.png
Det finns en ”Assistant” som skall hjälpa till att ladda hem och få igång Tails från olika operativsystem. Detta kanske kan vara bra för somliga, men jag undrar om det inte bara krånglar till det i onödan. Det finns en ”Download only” länk, som inte hoppar till nedladdningen direkt, men som gör att du kan välja lite olika sätt att hämta ISO filen.
Däremot så gör ”installationen” via instruktionerna en del extra saker med systemet som annars inte kommer med, exempelvis att skapa ett anpassat lösenord för administratören.
Det är en ”säkerhetsmedveten” distribution och då kanske det är särskilt intressant att man även kontrollerar signeringen av den nedladdade ISO filen. Något man borde göra för alla nedladdningar, så länge man vet vad man gör och vad det betyder.
Vill man kontrollera ISO filen i Linux så laddar man ner den publika nyckeln (länk på nedladdningssidan), ISO fil och OpenPGP signaturfilen.

gpg --import tails-signing.key
gpg --keyid-format 0xlong --verify tails-amd64-3.0.iso.sig tails-amd64-3.0.iso

Resultatet av ovanstående ger sannolikt en varning om att nyckeln inte är bekräftad av en pålitlig källa. Detta kan man göra via OpenPGP ”Web of Trust”. Mer om detta kan du läsa på sidan.
Det finns fler sätt att verifiera nedladdningen, även för andra operativsystem.
Tails är tänkt att köras som ”Live” distribution från USB eller CD/DVD, och om man väljer USB kan man konfigurera en krypterad enhet där man kan lagra filer säkert. Krypton och ”nycklar” är en central del i distributionen, men det är ”anonymisering” som är distributionens fokus.
Allt som följer med, och det är en hel del av det vanliga för att vara produktiv på kontoret, är inställt för att gå igenom Tor för att säkerställa anonymitet på Internet. Om du därför inte ändrar några inställningar så bör du vara ”relativt” anonym på Internet genom distributionen.
Det finns en hel del förbehåll etc, som det är bra att känna till innan man gör förändringar i inställningarna. Mer om detta på hemsidan.
VirtualBox_Tails_17_06_2017_09_59_39

Vad är Tor?

Tor är ett nätverk med ”relän” som skickar trafiken genom nätverket för att på så sätt dölja var trafiken kommer ifrån. De servrar som sköte om trafikregleringen skapar virtuella ”tunnlar” mellan sig, så om man kommer åt en server i nätverket så kan man skicka trafiken via denna och därmed kringgå spärrar och övervakning exempelvis vid en nations Internetanslutning. (Läs mer om Tor)
På så sätt kan exempelvis ”oppositionella” personer skydda sin kommunikation med omvärlden och därmed främjas demokratin, men…
Även mindre demokratiska rörelser kan använda Tor-nätverket för sina syften.
Är då Tor ”bra” eller ”dåligt”?
Jag är ganska trött på att man sorterar in teknik i bra eller dåligt. ”Va! Använder du torrent? Det är ju olagligt!”. Nej torrent är inte olagligt! Det är som att påstå att bilar är olagliga, eftersom de används för att smuggla knark och vapen över Öresundsbron. Olaglig verksamhet är olaglig verksamhet, oavsett vilka verktyg man använder. Det betyder inte att verktygen är olagliga. Det kan naturligtvis finnas undantag där verktyget i sig är utpräglat framtaget för just brottslig verksamhet och då är det en annan sak.
Min uppmaning är: Sluta upp med kriminell och subversiv verksamhet! Om du är i en position där du jobbar mot det kriminella, se till att resurser läggs på att påverka attityder och inställning och inte endast på hur man bäst kriminaliserar verktygen.
Tails då… Jag personligen känner inte att jag har något behov av detta OS. Det är i grunden en ganska komplett distribution, men med tydliga begränsningar. Skall du ut och resa i ”tredje världen” som hjälparbetare (exempelvis), och vill begränsa en tveksam regims insyn i dina kommunikationer på Internet, så kan däremot Tails vara ett väldigt bra verktyg att kika lite närmare på.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com