Snart är det dags för en ny ”stabil” OpenSUSE linux distribution, men här kommer jag att testa ”Tumbleweed” som är en rullande distribution med allt det senaste och kontinuerligt uppdaterade komponenter.
Naturligtvis testar jag även hur väl QGIS fungerar och kommer med ett utlåtande mot slutet.
Jag är normalt en Ubuntu-person, men det är hälsosamt att testa lite olika distributioner emellanåt. OpenSUSE är en distribution som har kopplingar till Novell, men drivs helt av ett ”community” och är Free Open Source Software – FOSS.
En rullande distribution är ibland lite riskabelt då nya funktioner och lösningar implementeras när de är tillgängliga och det är inte säkert att allt testas så uttömmande som det görs med inkrementella distributioner. Fördelen är att man hela tiden har det senaste installerat. I princip är Windows 10 numera en rullande distribution med kontinuerliga uppdateringar.
Installationen skiljer sig till utseende från Ubuntubaserade distributioner, men i praktiken är det inte någon direkt skillnad. Gör lite val och fyll i lite uppgifter när installationen ber om det. Språk, partitionering, tidszon, skrivbordsmiljö med mera. Jag väljer Gnome som skrivbordsmiljö, men det går att välja KDE eller Server (endast textläge) som standard också.
Installationen sätter upp en rootpartition med btrfs och en hem-partition med xfs som filsystem. Detta kan man dock ändra på om man vill det.
Det är (som vanligt) inga konstigheter att installera, och när man är klar (efter typ 5 minuter) så möts man i mitt fall av en standardversion av Gnome.
Skrivbordet sätts inte till svenskt i min virtuella maskin, men det har jag varit med om i andra distributioner också, så det kan vara just för att det är en virtuell dator.
För att installera QGIS så använder man YaST där man lägger till en programkälla för QGIS.
Sedan kan man använda ”Installera och ta bort program” för att söka efter QGIS och välja det paket man är ute efter. Jag väljer 2.18…
Det är betydligt smidigare, eller i alla fall färre steg än för Ubuntu, vilket jag faktiskt inte förväntat.
Gränssnittet ser väl integrerat ut, trots att det är en Qt-baserad programvara. Även ”Dark” teman fungerar med gott resultat.
Programbiblioteket är sedan inte lika stort som för Ubuntu, men det går säkert att komma runt på olika sätt, om man inte hittar de programvaror man behöver.
Det är sparsamt med extra finesser i övrigt, men under tiden jag provar så är det heller ingenting som strular. Det känns riktigt stabilt och på många sätt positivt så här långt.
Är det så bra att det är dags att byta från Ubuntu Gnome? Nja, jag har inga direkta problem med Ubuntu för tillfället, men det är bra att känna till att OpenSUSE verkar vara ett fungerande alternativ så här långt. Men då har jag ju långt ifrån provat allt jag vill kunna göra i systemet…
Är det nån avgörande skillnad mellan 2.14 och 2.18? Alltså nån ”killer app” i 2.18 som man helt enkelt bara måste ha! 🙂
Du kan kontrollera på: https://www.qgis.org/en/site/forusers/visualchangelogs.html
Glöm heller inte nyheterna i 2.16.