Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Vintageinspiration

Posted on 2017-07-24

I detta inlägg använder jag en ruta från en vintage serietidning (som ritats om och färgjusterats) som inspiration för en karta. Det behöver inte vara en serietidning, utan kan handla om vilken typ av bild som helst som i färg och stil har en känsla som man vill föra över till en karta.
8223847465_e1d8479e5c_o
Jag kommer att använda Lantmäteriets vektordata (cc by) och inte enbart använda färgerna i bilden, utan även försöka få in lite av stilen också, så långt det går. Jag använder inte alla vektorlager utan fokuserar på markytor, marklinjer, hydrografi och infrastruktur som exempelvis vägar och byggnader.
rect4203-3-6-7-5-5-0-7.png
Även om nu paletten ser bra ut i bilden, så kan man behöva jobba lite med den för att den skall passa på en karta. I en karta finns så mycket nyanser och annan information som hör hemma i bakgrunden, och som inte existerar på samma sätt i bilden.
Genom att ”plocka” färgerna från bilden, framför allt de som inte är så intensiva så kan man skapa en anpassad palett baserad på dessa. Färgen på klänning, ögon och läppar låter jag vara (till höger) och agera som eventuella accentfärger. De övriga justerar jag så att de får en gradvis förändring av ”ljusheten” (luminans). Detta ger mig en bredare palett att jobba med.
Skärmbild_2017-07-18_10-23-26.png
Markytor och byggnadspolygoner färgsätter jag med denna palett, och jag lägger till en grön (-ish) färg för att ge skog en svag grön ton som inte påverkar paletten i övrigt speciellt mycket.
Under arbetet så kan man behöva gå tillbaka och göra små justeringar, men så länge man håller sig till väldigt ljusa färger i bakgrunden så brukar det fungera ganska bra.
Sedan är det bara att ”klä på” kartan med mer och mer information. Kanske en kantlinje runt några typer av ytor, en förskjuten skugga här och en slumpmässig ”fläck” där…
När det gäller linjer så är jag en stor förespråkare av att använda mått i ”kartenheter”, det vill säga att en väglinje inte är 3 pixlar bred, utan 10 meter bred! Detta tar lite extra kraft av datorn för att rita ut, men det blir mycket snyggare i flera skalintervall och man får betydligt bättre kontroll med stöd av den inbyggda funktionen för antialiasing.
Skärmbild_2017-07-18_13-32-46.png
Det blir som sagt inte ”exakt” som bilden, utan denna fungerar framför allt som inspiration och grund för paletten.
Vill man så kan man dock fixa lite i layouten så att det blir fler kopplingar…
comic_nassjo.jpg
Jag har nu inte använt exempelvis accentfärgerna. Det kan man spara till sådant man vill framhäva lite extra på kartan.
Det jag skulle vilja få till lite bättre är mer slumpmässiga strukturer med fläckar och linjer som påminner om kartan. Detta blir dock snabbt ganska avancerat om man inte vill att det skall vara mönster som upprepar sig, men ändå behålla lite kontroll. Jag provade, men eftersom det bara gav intryck av att vara ”mekaniskt” ritat så tog jag bort detta. Det är ofta det som är tricket med en karta som inte riktigt ”klickar”. Något behöver tas bort!

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com