På Twitter har man kunnat se exempel på hur man använt GIS för att visualisera NOAA data om orkaner på en världskarta.
Vill du göra det själv? Häng med i detta inlägg.
Det är från början (tror jag) en karta av John Nelson som sedan återskapats med såväl ESRI ArcGIS:
Som med QGIS:
Båda med en egen tolkning och twist.
Jag tänkte utgå från dessa data och se vad som går att göra ”snabbt och enkelt” med QGIS.
På https://www.ncdc.noaa.gov/ibtracs/index.php?name=ibtracs-data kan man hämta data i shp format, men jag väljer ren csv och gör om detta till GeoPackage direkt i QGIS.
Omvandlingen sker i två steg. Först läs in csv filen (över 500 Mb). Därefter högerklicka och spara som…, välj GeoPackage och spara!
Hannes har använt Natural Earth data i bakgrunden, och det gör jag med. De data han använt finns dock inte på den länk han anger, så jag hämtar mina data här.
Så här rakt upp och ner i QGIS så är det redan ganska tydligt var orkanerna är koncentrerade, men detta lager innehåller vansinniga mängder med data, som kanske kan filtreras något. Det är trots allt nästan 350’000 punkter i databasen…
Det blir inte så ”snällt” för datorn att stilsätta alla dessa med dynamiska stilar och live-effekter.
Jag nöjer mig till att börja med, med orkaner från år 2000 och senare. Jag vill däremot prova den ”sydpolencentrerade” projektionen. Jag väljer Antarctica Polar Stereographic (EPSG 3031). Bakgrunden gör jag mörkare (inte så ljus) och jag minskar även färgmättnaden rejält.
Orkanpunkterna blir ljust turkos med en ”glow” effekt i en något mörkare nyans.
Jag är ingen meteorolog så jag har ingen aning om vad mycket av de tillgängliga data betyder, men vindhastighet i knop förstår jag. Detta värde använder jag för att styra punktstorleken, vilket därmed ger extra tyngd åt ”starka” orkaner.
Det blir ganska häftigt väldigt snabbt och med väldigt få finesser i övrigt. Klicka på bilden för att visa i högre upplösning.
Jag skulle kunna fortsätta och bygga på med ännu mera datastyrda åsidosättningar för att än mera finputsa på utseendet. Sedan går det ju att jobba än mer med layouten för att få till en ”produkt”.
Men det här får räcka så länge.