Du får absolut inte vika en karta! De skall rullas!
Det brukar man få höra ibland från personer som ofta även känner väldigt starkt för om det exempelvis är Android eller iPhone som är bäst. Men det är klart att man får vika en karta. En karta mår bäst av att vare sig vikas eller rullas, men om man nu måste vika kartan. Hur gör man då?
Jag sprang på en webbsida (länk) där man pratar om detta och det fick mig att fundera lite. Efter lite ytterligare efterforskningar så blir det tydligt att detta är lite av en vetenskap, som inte bara bör uppmärksammas när kartan skall förvaras.
Redan innan man skapar kartan så bör man fundera på om det kommer att finnas användare som vill kunna vika ihop den. Då kan man nämligen bygga in ”stöd” för detta i själva designen, men även val av papperskvalité och utskriftsmetod, inplastning, etc.
Ju större kartblad desto mer komplicerad vikning kan det bli tal om. Det är här i huvudsak tal om hur man viker en karta för att packa den i en väska eller stoppa den i en bakficka, men det finns vikningar som är anpassade för att sitta i A4 pärmar och liknande.
På sidan så har man en lista med ”vikningar” som jag tänkte återge här:
- Half Fold – Vertikala och horisontella vikningar vid mitten.
- Quarter Fold – (även ”fransk”) En horisontell och en vertikal vikning som skapar ett ”kors” mitt på kartan.
- Tri-Fold – Den högra tredjedelen viks in åt vänster, och den vänstra viks över denna åt höger.
- Roll Fold – Vik in högra kanten mot den vänstra, upprepa tre eller fler gånger. Detta skapar ”paneler” på kartans baksida i olika storlek.
- Parallel Fold – (även ”Gate Fold”) Kartans vänstra och högra sidor viks in och möts i mitten av kartan med två parallella vikningar. Kartan öppnas sedan som dörrar (gate)
- Double Gate – Samma som ovan, fast en vikning extra ovanpå den första (vik ”dörrarna” mot varandra längs mitten på pappret).
- Z fold – Parallella vikningar omväxlande framåt och bakåt. Skapar ett ”dragspel” av kartan.
- Turkisk vikning – Mer åt origamihållet än en praktisk vikning. Beskrivs bäst med en film (YouTube). Framför allt för mindre kartor.
- Miura vikning – Ännu en origamiviknign (YouTube) som bäst lämpar sig om man alltid viker ut hela kartan.
- Falkvikning – Här lägger man till klippningar av bladet så att det blir flikar som viks ut åt olika håll.
- Crumple Fold – Varför inte bara ”mosa” ner kartan i en ficka? Kräver ett anpassat material att trycka kartan på, men är rent definitionsmässigt inte en vikning.
Ovanstående är bara mer eller mindre avancerade grundtekniker som man kan betänka när man skall designa, eller vika sin karta.
Vilken typ av vikning, eller kombination av vikningar, som är lämplig styrs även av hur kartan är tänkt att användas. Kan man alltid vika ut hela bladet för att se kartan? Är det delar av kartan som är viktiga att de syns även när kartan är hopvikt? Hur liten måste den hopvikta kartan bli? Etc.
Beroende på hur stor kartan är så passar olika vikningar olika bra. För ”mindre” kartor (runt A1) tycker jag att en ”dubbel kvartsvikning” (video längre ner) är det enklaste och snabbaste sättet att vika. Denna vikning kan även modifieras för en ”bläddringsbar” vikning genom att man klipper upp en del i mitten på kartan (YouTube).
För lite större kartor så gillar jag en Z vikning från höger till vänster där man först vikt kartan på mitten horisontellt, följt av ytterligare en horisontell vikning.
Genom att planera för hur kartan skall vikas redan när man designar den gör att man kan lägga in markeringar som sedan hjälper till med vikningen. Det går dessutom att skapa innehåll som passar vikningen med information som är synlig även när kartan är vikt, och så att inga veck hamnar mitt över viktig information i marginalen.
Hur viker du dina kartor?
Filmer:
- Vika karta A1 till A4 (för plastficka) – YouTube
- Vika A1 till A4 (för pärm) – YouTube
- Dubbel kvartsvikning (för packningen) – YouTube
Jag hade tänkt lista ett antal filmer ytterligare som visar vikningar på olika sätt, men ärligt talat, sök bara ”folding maps” på YouTube så får du massor med förslag.