Det blir lite filosofiskt resonemang i dagens inlägg. Det finns många skillnader mellan kommersiell mjukvara och open source, och många förutsättningar för att open source skall fungera. Det blir framför allt påtagligt för stora open source projekt. Men det finns även många likheter…
Open source (i inlägget använder jag även akronymen FOSS – Free and Open Source Software) ”försvinner” sällan som ett kommersiellt program kan göra vid exempelvis ett uppköp eller konkurs. Däremot så kan ett FOSS projekt som överges åldras och sakta närma sig gränsen för vad som kan anses livskraftigt.
En sak som gör kommersiella mjukvaror framgångsrika är att företaget eller organisationen bakom har tillgång till en stor expertis inom området. Det är denna expertis som ger mjukvaran livskraft och värde. Det kan som exempel röra sig om utvecklare, supportpersonal och kunniga lärare. Om man inte kan rekrytera eller behålla denna expertis av olika skäl så kommer mjukvaran att dö.
Ett FOSS projekt har också stort behov av expertis! För ett FOSS projekt är däremot expertisen sällan lika centraliserad som för kommersiella mjukvaror. Det finns FOSS projekt som drivs av företag, där man anställer expertisen inom projekten, men dessa är ganska ovanliga. Ofta är det i stället engagerade personer och privata initiativ som startar och driver många projekt, åtminstone inledningsvis. För att ett FOSS projekt skall bli livskraftigt så krävs det även här expertis. Och om expertisen inte finns internt i projektet, så måste den finnas någon annanstans.
Expertis kostar i slutändan pengar! Och som användare av mjukvara så förväntas du bidra till att det finns en expertis tillgänglig. För ett kommersiellt program så betalar du en licensavgift för att använda programmet (eller tjänsten), för evigt, eller mer vanligt för en begränsad tid. Inget av detta är ett krav när det gäller FOSS. Men någon måste ändå tillhandahålla denna expertis… Då kommer vi till en fördel med open source!
Du behöver inte betala för att expertis skall finnas tillgänglig! Om jag får välja så är inte heller det bästa stödet att skänka pengar till ett open source projekt. Det är den enkla vägen, ja, men inte den bästa.
Bäst är att tillgängliggöra den expertis du har tillgång till för projektet och projektets användare! Är du ett företag eller myndighet som använder FOSS, så anställ någon som kan jobba med projektet på ett sätt som stödjer din organisations behov, och som dessutom kommer projektet till del. Är du privatperson eller förening så kan du avsätta tid för att exempelvis stötta projektet med dokumentation, marknadsföring eller översättning. Du kan även erbjuda hjälp till andra användare och därmed få projektet att växa, för att öka tillgången till mer expertis.