I detta inlägg kikar jag lite på hur det går för QGIS 3, eller rättare sagt det som skall bli QGIS 3. Det mesta har jag nog nämnt någon gång tidigare, men då jag själv glömmer ganska fort, så är det bra att påminna sig själv med jämna mellanrum hur fantastiskt QGIS är!
När jag åter starta QGIS 3 (2.99) så är det första jag blir påmind om den nya ”Datahanteraren” (Data Source Manager).
När jag ändå är här så funderar jag över vad vi skall kalla detta på svenska? Det är en dialog som bör ha ett namn och inte något som beskriver vad man gör, men ”datakällhanteraren” låter inte bra. Tills vidare försöker jag döpa dialogen till ”Datakällor”, men i mer beskrivande sammanhang använda ”Hantera Datakällor”, exempelvis för tooltips.
Dialogen kommer att vara väldigt användbar, och samtidigt frigörs utrymme i gränssnittet när en mängd knappar inte längre behövs. Det går numera även att ställa in om dialogen skall vara modal eller inte, det vill säga om det går att jobba vidare med andra saker utan att stänga dialogen.
Att frigöra utrymme för kartan är nästa sak som jag tänkte ta upp. Genvägen CTRL – TAB döljer alla aktiva paneler tillfälligt. Ett nytt tryck på CTRL – TAB visar dem igen. Väldigt användbart inte minst på mindre skärmar. Man kan ha lagerpanelen uppe samtidigt med panelen för datakällor och lagerstilar, vilket tar mycket utrymme på skärmen, men med ett tangenttryck så trollar man fram kartan i full storlek. En nackdel kan vara att detta kräver en omritning av kartan då panelerna inte ”flyter” ovanpå kartan. Funktionen fungerar även i layoutläget.
Allt är inte nytt! Du vet dialogen som alltid öppnas första gången man startar QGIS, med ”tips”?
Dialogen som man alltid kryssar i att man sett tillräckligt av… Borta!
Alla mått och majoriteten av beräkningar och analyser baseras på ett känt koordinatsystem. Tidigare har man kunnat välja ”on the-fly” projicering i ett projekt med data och projekt i olika projektioner. Detta är numera standard och i stället får man aktivt välja om man vill hantera data utan projektionsinformation.
Det blir fortfarande problem om man vill arbeta med data i olika projektioner, men nu blir det i alla fall lite enklare att göra rätt.
Du som redan hittar ganska bra i QGIS, men tycker att det i bland är lite krångligt att starta ett verktyg eller process, eller andra åtgärder som döljer sig i en meny eller verktygslåda kommer att gilla det här.
I QGIS nedre vänstra hörn finns ett sökfält. Genvägen för fältet är Ctrl-k. Här är det bara att börja skriva vad man letar efter och så söker QGIS i realtid efter sådant som kan vara det du söker efter. För att sedan exempelvis köra ett processverktyg så är det bara att markera och trycka Enter. Vi som gillar tangentbordet kan bara jubla! Det går att konfigurera vad som går att söka efter och på vilket sätt i programmets inställningar. Här kan man även hantera prefix för sökningar om man vill begränsa sökningen till exempelvis Geobearbetningsalgoritmer.
Den grafiska modellbyggaren har också fått en uppdatering. Lite tydligare att fylla i namn och grupp. Det går också att zooma i modellen vilket blir speciellt användbart för stora modeller. Det gick i och för sig tidigare också, men nu finns det lite knappar för detta som förenklar en del.
Jag avslutar med något som kanske inte normalanvändaren tycker är något speciellt, men som potentiellt kan bli MYCKET värdefullt för projektet.
Det finns nu en ”krash-hanterare”! Om programmet kraschar på ett sätt som går att fånga upp så kommer detta att kommuniceras med användaren. Här kan man skriva in en text rörande vad man upplever hände och sedan generera en komplett rapport, utan att behöva beskriva saker i detalj.
Man behöver fortfarande ha ett konto och logga in på sidan för buggrapporter, men den har metoden säkerställer att det blir ett enhetligt utseende på rapporterna, vilket även gör det enklare för utvecklarna. Det är ingenting som skickas automatiskt i detta stadie, men man funderar över om man skall lägga till någon funktion för att ge användaren möjlighet att skicka rapporten utan att behöva göra mer än att godkänna det med ett knapptryck. Detta skulle exempelvis kunna ske vid nästa programstart om man då har en metod för att detektera att det skett en krasch.
0 svar på ”QGIS 3 Nyheter”