Jag använder Linux och Open Source! Det finns få saker som jag inte kan göra med detta. Det enda som jag just nu kan tänka mig är att kontrollera min Apple AirPort Extreme, men det har jag löst genom att köra kontrollprogrammet för PC emulerat i min Linuxdator. Så, inget problem…
Om du sitter med Mac eller Windows och tror att du inte kan använda Open Source, så har du väldigt sannolikt fel.
De som passerar tröskeln att faktiskt prova Linux, blir ganska ofta avskräckta och går snabbt tillbaka till det gamla systemet. Att sluta med Windows eller Mac påminner om att sluta röka (eller annan beroendeframkallande vana), för att använda en väldigt dålig jämförelse, men som kanske gör det enklare att förstå mitt resonemang.
”Cold Turky”
Att sluta tvärt, är det bästa för många, men det kan vara svårt om man inte har hjälp. Att själv ta klivet eller bara få begränsad hjälp, men inte när man som mest behöver det, kräver en väldigt stark vilja för att klara av. Tyvärr kan det ofta vara initierat av någon som får det att låta bra, men som sedan inte finns där när man stöter på problem.
Avvänjning
Att trappa ner ett beroende kräver också en stark vilja men kan för många fungera bättre när man inte har tillgång till kontinuerligt stöd, men att byta till Open Source handlar inte om att sluta med ett beteende. Det handlar snarare om att byta från ett dåligt beteende till ett bra (om jag nu får kalla Open Source det som är ”bra” i sammanhanget).
Ett sätt att vänja av sig från ett inlåst system är att börja kika på Linux i en sekundär dator. Detta kan fungera, men om datorn inte är i närheten av vad man är van vid rörande hårdvaran, så blir upplevelsen därefter.
Byt gradvis
Det första steget för en lyckad migrering till Open Source är inte att formatera hårddisken och installera Linux!
I stället skall man börja inventera vad det är man behöver kunna göra och vilka mjukvaror man använder för detta. Sedan kan man börja leta efter Open Source mjukvaror som också kan göra det man behöver. Här är det viktigt att inte låsa på direkta jämförelser mellan mjukvaror. Framför allt eftersom man inte säkert behöver alla funktioner i den mjukvara man för närvarande använder. Man skall också leta efter Open Source som finns både för det egna operativsystemet och för Linux.
Finessen med att byta gradvis är nämligen att göra det på mjukvarunivå. Använder du Microsofts Officepaket? Installera Libre Office också! Börja testa Libre Office lite smått och kontrollera om dina gamla dokument fortfarande fungerar. Saker och ting görs inte exakt på samma sätt. Gränssnittet ser annorlunda ut. Men är det något som är tidskritiskt så har du fortfarande det gamla office kvar…
Använder du Safari eller Edge för att surfa på nätet? Installera Firefox (eller i värsta fall Chrome som även finns för Linux). Prova att surfa med denna i stället. Fungerar Netflix med Firefox? (Svaret på den frågan är JA, även på Linux.)
Det finns mängder med Open Source program för flera operativsystem. Och genom att börja migreringen här, så kommer inte upplevelsen av att alla program är nya på en gång att bli ett problem.
Vi använder inte operativsystemet
Operativsystemet är den miljö som vi jobbar i. Det är inte speciellt ofta som vi utför rena operativsystemåtgärder. Normalt så startar och använder vi program! Om du är van vid en uppsättning program, så kommer det inte att ha jättestor betydelse i vilket operativsystem dessa körs. Det är när man kommit så långt som det kan vara dags att fundera på att ta steget fullt ut.
Var medveten om risker och problem
Det är inte utan problem att byta mjukvaror eller operativsystem, men ärligt talat, det är inte utan problem att använda datorer över huvud taget. Inte ens Mac OS är problemfritt.
Att migrera till Open Source är inget de flesta gör bara för att! Antingen så är man genuint nyfiken eller väldigt teknikfokuserad, i vilket fall man säkert redan är introducerad till Linux och Open Source. Eller så vill man genuint minska beroendet av kommersiella aktörer och/eller man är orolig över hur dessa företag använder personliga data om exempelvis Internetvanor.
Det tredje alternativet är att man är så jävla trött på den krånglande datorjäveln att nu är det nog!!