Jag har skaffat en lite större datorskärm till datorn hemma. Den har dessutom lite högre upplösning än min ”gamla” 32-tums QHD-skärm.
Är du inte riktigt klok!
Detta var en kommentar när jag berättade om min nya skärm, men jodå, jag är riktigt klok. Och jag skall förklara varför.
Jag har alltså skaffat en skärm på 43 tum och 4k upplösning. Det är inte en TV, det finns inte ens en tv-mottagare i den. Det är en IPS-panel, vilket ger bra betraktningsvinklar jämfört med de vanligare TN eller VA panelerna. Detta är särskilt viktigt med stora skärmar där man sitter ganska nära och faktiskt får olika betraktningsvinklar beroende på var på skärmen man tittar.
Jag hade som sagt en riktigt bra skärm tidigare, som jag dock använde tillsammans med en sekundär skärm för att få alla fönster som jag använde presenterade på ett bra och överskådligt sätt samtidigt. Ett motiv till bytet var därför att slippa ha flera skärmar anslutna. Min nya skärm är i princip 4 st full-hd skärmar jämte varandra, och det går faktiskt att ansluta fyra olika bildkällor till skärmen och visa dessa på det här viset, samtidigt.
Ett annat motiv till en stor skärm är att jag håller på med kartor. Och då menar jag fysiska kartor och inte kartor för webb eller mobil. Dessa kan bli ganska stora vid utskrift och då räcker en mindre skärm inte riktigt till för att få en realistisk bild av slutresultatet på en och samma gång utan hög upplösning och stora skärmar. Jag kan i praktiken titta på en karta i A1 format i 1-till-1 förhållande direkt på skärmen innan jag skriver ut den. Detta är helt fantastiskt.
Ett annat område som skärmen är speciellt användbar är vid arbete med andra typer av layouter och fotobearbetning. Många program för detta har dessutom ganska omfattande verktygsfält, vilket inte tar så stort utrymme på en stor skärm. Även videoredigering är suveränt med en stor skärm. Nu kan jag titta på klipp och renderingsfönster i full hd-upplösning samtidigt, och ändå ha mycket plats över för tidslinjer och effektpaneler.
Den som skriver dokument, skapar presentationer och kalkylark, eller använder webben för att jobba kommer nog inte att ha någon direkt glädje av en så här stor skärm. Att öppna en ordbehandlare i fullskärm ter sig ganska löjligt. Att däremot ha en ordbehandlare dockad till vänster och en webbläsare uppe till höger, och en mail-klient nere till höger, blir däremot genast lite mera användbart. När jag skriver artiklar så kan jag exempelvis ha webbläsaren på en sida och en VirtualBox klient på den andra, tillsammans med ett litet fönster för en virtuell server.
Sedan kan man ju alltid bryta av arbetet med lite spel på en konsol inkopplad på en av skärmens andra portar. Det stora formatet gör även att högtalare inte behöver göras speciellt små, vilket även ger ganska skapligt inbyggt ljud.
4k på 43 tum är ganska optimalt för mig. Jag kan luta mig närmare och titta på detaljer, utan att för den skull störas av stora pixlar. När jag sedan lutar mig lite bakåt har jag full överblick av skärmen, utan att behöva vrida så värst mycket på huvudet. Jag kan dock tänka mig att den ovane kan uppleva lite ”whiplash” liknande symptom i början när man vill fästa blicken på olika platser på skärmen.
Slutsatser
För mitt ändamål är 42 tum 4k väldigt bra! Då jobbar jag dels i program som kräver mycket utrymme som GIS och media, och dels med många program samtidigt på skärmen.
Det fungerar säkert med en ”TV” också, men IPS tekniken gör att man inte blir så känslig för kraftiga betraktningsvinklar. Att den är byggd för datorbruk innebär dessutom att det finns ingångar som är anpassade för detta och inte enbart HDMI. En del märken använder andra paneltyper, och kompenserar för betraktningsvinklar genom att ha välvda skärmar. Helt ok för visa typer av media och för spel, men jag gillar det inte för produktion av kartor och liknande.
Fler och fler leverantörer kommer nu med denna typ av skärmar, även om utbudet var ganska begränsat när jag köpte min. Det finns därför exempelvis flera alternativ till stativ för skärmarna, och även vilka typer av ingångar som är tillgängliga. Har man exempelvis en modern Mac eller vissa PC med USB typ-C med DisplayPort, så kan man ansluta med enbart en sådan kabel direkt till vissa av skärmarna, och därmed inte bara visa skärmbild utan även strömförsörja datorn och koppla in sig på inbyggda USB-hubbar. Allt med endast en USB typ-C kabel.