Läser på Geoforum om att Regeringen gett Statens Geotekniska Institut ytterligare medel för att vidareutveckla ”Geokalkyl”.
Geokalkyl vänder sig, enligt artikeln, i första hand till kommuner som har behov av att i tidiga planeringsskeden jämföra kostnaden för olika bebyggelsealternativ.
Men det låter ju jättebra!! Ett verktyg som alla kommuner kan använda för att minska oväntade kostnader vid byggnation är ju utmärkt, inte minst för mig som skattebetalare.
Nyköping, Jönköping, Malmö, Västerås och Helsingborg har varit med och testat under utvecklingsarbetet. Hmm, inte Sveriges minsta kommuner direkt…
Det senaste tillskottet av pengar skall tydligen gå till en utbildningssatsning riktat till kommuner, ”för att få igång användningen av systemet”.
OK, nu blir jag lite orolig…
På sidan för Geokalkyl 2.0 så börjar jag förstå varför:
Systemkrav
Geokalkyl är ett expertsystem och för att använda verktyget krävs, förutom ArcGIS Desktop 10.2 och MS Excel, att två nyckelkompetenser är representerade i den grupp som arbetar fram underlaget. De kompetenser som behövs är:
- En geotekniker för tolkning av markförhållanden och resultat.
- En person med erfarenhet av ESRI:s program ArcGIS Desktop för hantering och bearbetning av information i GIS-miljön.
Jaha, så mycket var öppna data värt, när det krävs dyra licenser som alla kommuner faktiskt inte har. Då spelar det ju ingen roll om man satser på utbildning.
Men, något positivt är det i alla fall. Geokalkyl verktyget är gratis att ladda ner och använda…
https://geoforum.se/nyheter/307-smarta-stader-landskap/3201-nya-medel-foer-att-fa-klart-planeringssystemet-geokalkyl
http://www.swedgeo.se/sv/produkter–tjanster/verktyg/geokalkyl/