Är det svårt att spela in och kanske till och med sända en föreläsning live på Internet?
Nej, det är det inte, beroende på vilka ambitioner man har så är det inte bara enkelt, utan till och med gratis!
Precis som med mycket annat så blir det ofta bättre om man lägger lite resurser på något och om man därför har tillgång till bra kameror och mikrofoner, med mera så kan kvalitén bli bättre, men det är inte nödvändigt om man bara vill prova eller om man inte har resurser att köpa speciell utrustning för ett event.
I grunden så använder jag OBS Studio.
Har du en laptop så behöver du egentligen inte mer, så det är där jag börjar. Presentationen visas på samma dator som OBS körs på och där finns ju redan såväl en webbkamera som mikrofon…
I OBS bygger man sedan Scener som innehåller olika typer av källor. I bilden ovan har jag en scen med en bakgrundsbild, texter, skärmbilden och den inbyggda webbkameran. Jag har dessutom några ytterligare källor i listan som jag inte använder, som en extern webbkamera. Ljudet styr man för sig och man kan ställa in lite övergångar om man exempelvis vill växla mellan olika scener medan man spelar in eller sänder live.
I fönstret ovanför så visas hur scenen för närvarande ser ut, och eftersom jag använder den egna skärmen som en av källorna så blir det lite bild i bild, i bild… Ett sätt att komma runt detta är att ansluta en projektor eller extra skärm till datorn och välja den skärmen som bildkälla för presentationen.
I inställningarna finns det massor att göra, men i princip så fungerar det mesta direkt! Vill man streama så kan man göra det via flera tjänster och det jag brukar använda är YouTube. För detta så behöver man en streamingnyckel som man får via det egna YouTube kontot. Med rätt nyckel så kommer streamingen att starta direkt när man trycker på knappen i huvudgränssnittet.
Bygg på med mera
OBS Studio kräver ganska mycket av hårdvaran (min gamla laptop blir vaaarm) och en dator med sämre prestanda kan ha svårt att orka transkoda flera videoströmmar och sända dessa live eller spela in i hög upplösning. Om så är fallet så kan man prova att sänka upplösningen och ändra kodningen, men det säkraste är att använda en dator med lite bättre prestanda, men det krävs inget ”monster”.
Nästa steg för att bygga ut ”systemet” blir att lägga till en extra mikrofon och en webbkamera. Då kan man lättare komponera en bild och kvalitén på bilden brukar bli bättre än med en inbyggd kamera. En mikrofon kan man placera närmare föreläsaren, men man måste inte ha en trådlös mikrofon även om det kan göra ljudet bättre i vissa fall.
Nästa påbyggnad blir att separera inspelnings-/streamingdatorn ytterligare genom att använda en inspelningsenhet för HDMI. Jag vill inte göra reklam för någon speciell enhet men sök på ”hdmi capture” så kommer du att hitta massor med enheter i olika prisklasser. Denna typ av enheter används bland annat för att fånga och streama datorspel, så de är ibland betydligt kraftigare än vad de behöver vara för att spela in en presentation. Vem behöver full-hd i 60 Hz för Power Point?
Systemet sköter sig mer eller mindre själv, men om man kan så sätter man en person som kan sköta/övervaka inspelningen. Då kan man exempelvis ha förberedda scener som ”presenterar” nästa föreläsare på ett snyggt sätt. Om man inte streamar direkt så kan man sedan redigera videon och klippa den som man vill innan man publicerar dem.
Det finns mer professionella system för att spela in och streama denna typ av evenemang, men ofta är det inte Madonna eller Lady Gaga som framträder och total perfektion kanske inte är så viktigt. Det betyder inte att man inte skall göra så gott man kan och ett minimikrav är att man provar systemet i förväg så att bild och ljud är ”ok”.
Är detta ett problemfritt system? Nej! Det kräver som jag nämnt tidigare lite resurser från datorn man kör OBS på, men det fungerar med en skaplig laptop. En del problem kan uppstå med ”lagg” i ljud eller bild, men detta kan man kompensera för i inställningarna om det är ett konsekvent problem. Annars kan man justera synk mellan ljud och bild i redigeringen efteråt. Om man kan, kan man även se till att spela in ljud och bild separat som backup.
Under förutsättning att du redan har en dator så behöver ett bra system inte kosta speciellt mycket, men vi pratar om åtminstone ett par tusenlappar, om man även skall ha en HDMI capture enhet. En bra webbkamera behöver inte kosta mer än en knapp tusenlapp och många av dessa är vidvinkliga (kan placeras nära föreläsaren) och har skapliga inbyggda mikrofoner så att en separat sådan måste man inte ha. En separat mikrofon kostar däremot heller inte så mycket, men bättre (dyrare) mikrofoner ger bättre ljud, om man nu råkar få Madonna som föreläsare.
Med flera capture enheter kan man även koppla in fler, mer avancerade kameror för att ytterligare förbättra kvalitén. Man kan även introducera live klipp om man kopplar in flera bildkällor. En förutsättning är att datorn man använder kan hantera flera videoenheter utan att bli förvirrad.
Att spela in och kanske till och med sända live är väldigt värdefullt speciellt för evenemang som handlar om Open Source. Det är ett prispressat community där många engagerar sig frivilligt och av många skäl inte kan, eller har resurser att delta personligen. Eftersom det inte är svårt, eller ens dyrt, att spela in föreläsningar under ett event så finns det ingen anledning att inte göra det.
Det man skall tänka på är att man är tydlig med intentionerna i förväg så att framför allt föreläsare är med på att det görs och ger sitt medgivande. Är det sedan någon som inte vill bli inspelad så får man acceptera det och låta bli.
Tack för tipset om OBS Studio.