För QGIS 3.0 så kommer massor av nya funktioner att finnas med, en av de mer spännande är 3D. Men kommer det att fungera utan vidare?
En av anledningarna att arbetet med QGIS 3 var nödvändigt, var att ramverket Qt4 började falla för åldersstrecket, där inte minst moderna OS X versioner förlorade stöd för versionen.
Om man läser lite loggar rörande utvecklingen av QGIS 3 så kan man också konstatera att kravet på Qt version successivt har ökat. För närvarande krävs 5.8 för att få till 3D, men det lutar åt att det kommer att krävas 5.9 innan programmet släpps.
För normala QGIS användare behöver man inte direkt bekymra sig. Qt används av utvecklare för att skapa ”binärfiler” eller installationsfiler, men då krävs det att Qt versionen finns för det målsystem som man kompilerar mot. I Ubuntu LTS (16.04) så är det Qt 5.5.1 som finns tillgängligt som standard just nu… Skall man därför ha QGIS med 3D stöd så behöver man installera Qt 5.9 separat för att kompilera programmet. Åtminstone tills Canonical uppdaterar till 5.9 i sina repository.
När jag skriver detta så kompileras Windows versionen av ”master” mot 5.7.1, vilket alltså är en för låg version för att 3D skall synas. Så även om 3D finns i ”master” källkoden, så kommer vi inte att kunna prova förrän kompileringen görs mot lägst 5.8.
5.9 kommer att vara en ”long term release”, så det är ganska troligt att de flesta operativsystem kommer att ha stöd för Qt 5.9 (de flesta har det redan), men det är inte säkert att det sker direkt.
Nej, jag är inte direkt orolig att ”moderna” operativsystem inte kommer att kunna köra QGIS 3. Det man kan vara lite orolig över är om man har ett operativsystem som inte är direkt ”up to date”.
För Mac så är det 10.10 eller senare som gäller. Linux har ett lite bredare stöd, men inte oändligt. De flesta sitter dock på Windows, och har man fortfarande Windows XP så kan det vara dags att uppgradera…
För Linux är Qt 5.9 också en förutsättning för kommande Ubuntuversioner. Från 17.10 så byter man nämligen fönsterhanterare som standard från X till Wayland. I och med Qt 5.9 så finns det ett förbättrat stöd för Wayland, så det bör också fungera.
Men det är ganska mycket som ”bör” fungera när bytet till Qt5 genomförs, inte bara för Linux utan även för andra operativsystem. Om man använder QGIS i en produktionsmiljö så är det nog extra viktigt att som användare ha förståelse för att man inte kommer att få QGIS 3 direkt från start. Här gäller det nog att prova ganska rejält så att allt fungerar som det skall innan en uppdatering kan genomföras. Nästa QGIS LTR kommer väl att bli något liknande 3.2.8, vilket vi nog inte kommer att ha tillgängligt förrän om ett år, eller där ikring. Tills dess så är det QGIS 2.18 som gäller.
Har man däremot inte uppdaterat till 2.18 ännu, så är det nog läge att göra det, för det kommer att dröja ett tag innan det blir dags för nästa LTR.
Operativsystem
När jag ändå är inne på versioner av operativsystem så kan det vara kul att kika på hur fördelningen av installationer ser ut på skrivbordsdatorer.
På https://www.netmarketshare.com kan man få fram olika diagram som presenterar fördelningen av olika operativsystem som används. Jag har ingen aning om hur man mäter och den senaste tiden har det varit ganska varierande siffror, där exempelvis Linux ett tag presenterades med 7 %, vilket med råge var större än OS X. Runt 3 % är antagligen mer rimligt, men ändå respektingivande.
Det som är mest anmärkningsvärt är att en stor andel använder ett operativsystem som släpptes i en första version 2009. För övrigt upphör Microsoft support till Windows 7 i januari 2020. (Windows XP släpptes 2001 och supporten upphörde 2014…)