Till de flesta operativsystem så finns det små program som inte gör något, annat än att locka till ett leende.
I detta inlägg blir det några sådana exempel från Linux, där det kanske är mer vanligt förekommande än i andra system. Men jag avslutar med riktigt användbara program, som kommer att göra vardagen enklare (och betydligt säkrare).
Det jag framför allt fokuserar på är små textprogram som används i terminalen, och då kan man börja med ”lolcat”.
sudo apt install lolcat
Med detta så listar man text i regnbågens alla färger. Det är inte svårare än att man använder ett kommando som genererar text och skickar detta via en ”pipe” till lolcat.
cat textfil.txt | lolcat
Helt meningslöst, men lite kul.
Ett annat program man kan ”pipa” text till är cowsay.
sudo apt install cowsay
Den här är det säkert många som sett i olika forum på Internet, eller som signatur i mail, med mera.
Cowsay behöver inte användas med pipe utan kan användas som ett eget kommando, och tillsammans med lite anpassningar. Prova exempelvis:
cowsay -f ghostbusters Who you gonna call?
Det finns även enklare anpassningar som ”-t”, ”-d”, ”-p” med flera. Det går att läsa mer om alla kommandon här, om man läser manualsidorna med man cowsay. Vill du se vilka objekt som följer med så kan du lista dessa med ls /usr/share/cowsay/cows/. Det går även att skapa egna ”cows” om man är på sådant humör. För detta kan man ha nytta av asciiview (sudo apt install aview) som gör om bilder till ascii konst.
Vill man skapa stora bokstäver så kan man göra det med toilet.
sudo apt install toilet
Även toilet har varianter och inställningar som ändrar utseendet på resultatet. Prova exempelvis -f kan användas för att ange en ”font” som mall, -F lägger till olika filter. Prova exempelvis toilet -f mono12 -F gay Regnbåge. Även här kan man använda man för att läsa manualen. Det finns även ett ”systerkommando” till toilet, nämligen figlet som du kan prova.
Det roliga med ”pipe” är att man kan använda flera i rad, och därmed kombinera exempelvis toilet med lolcat.
Det finns andra liknande småprogram som gör helt oskyldiga saker, men i en del sammanhang lite roliga. Det skall naturligtvis inte gå till överdrift… Men prova för all del även fortune.
sudo apt install fortune-mod fortune
Kombinera sedan med cowsay och pipe som fortune | cowsay.
Det finns fler program, som kör program utanför terminalen, men dessa är inte lika ”nördiga”. Prova exempelvis xcowsay med en text, eller xeyes. En variant på xeyes är oneko. De båda senare följer på olika sätt muspekaren så länge terminalen är aktiv (avsluta med ctrl – c).
Seriöst
Det finns även väldigt specialiserade, men användbara små program, för olika situationer.
Generera lösenord!
Med pwgen kan man generera helt slumpmässiga lösenord, med lite installationsmöjligheter. Exempelvis -y lägger även till ”symboler” i lösenordet och -s skapar ett extra säkert (och komplext) lösenord, som kanske är med lämpligt att använda om man genererar ett root-lösenord för en server som man sedan låser in i ett förseglat kuvert i ett säkerhetsskåp. Genom att lägga till en siffra till kommandot så anger man hur långa lösenorden skall vara. Vill man spara lösenorden i en fil, så kan man använda ”>” för att ändra utskriften från terminalen till exempelvis en fil.
pwgen -ys 15 > lösenord.txt
Vill man ha lösenord som är lite enklare att komma ihåg så kan man använda exempelvis xkcdpass. Detta kommando kombinerar ord från ordlistor som gör dem enklare att komma ihåg, men inte lika säkra som ett helt slumpmässigt lösenord om man använder dem var för sig. Det är meningen att dessa skall användas som en hel fras, vilket blir väldigt mycket säkrare. Det går dock att välja något från listan man kan komma ihåg och byta några tecken till stora bokstäver, lägga till en eller ett par siffror eller specialtecken, vilket gör lösenordet i grunden slumpmässigt och inte kopplat till dig som person och komplext med alla typer av tecken.
Ett annat sätt att skapa komplexa lösenord som man inte behöver skriva ner på lappar för att komma ihåg. En lapp kan försvinna och om den kommer i orätta händer så kan det vara lätt att komma åt din information. Ett sätt är att skapa ett ”kodkort”, exempelvis med en generator som https://www.passwordcard.org/en, men du kan enkelt skapa ett eget kort med hjälp av exempelvis pwgen. Då kan man relativt säkert förvara kortet i plånboken, mobilskalet eller liknande och det enda man behöver komma ihåg är en symbol och en färg, samt hur långt lösenord man använder.
Det säkraste är att använda dubbla metoder för lösenord och något vanligt sådant är certifikat på aktiva kort skyddade med en längre pinkod. Eller motsvarande, där det inte hjälper att man kommer över kortet, om man inte har pinkoden. Du kan göra motsvarande genom att hämta ett kortare lösenord att hålla i minnet tillsammans med ett längre mer komplicerat på ett kodkort.