Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Halloween

Posted on 2017-10-31

En skapligt ny företeelse i Sverige, men knappast i västvärlden. I detta inlägg blir det mer om Halloween, och kanske en liten karta…
För det första, kära svenskar. Halloween firas alltid den sista oktober!!! Det spelar ingen roll vilken veckodag det är, och det går inte att gå ut för att knacka dörr och skrika ”bus eller godis” på en närliggande helg, för att det är bekvämare! Det är klart att du kan ha en fest med Halloween tema på helgen, men dagen firas officiellt den 31 oktober. Punkt!!!
Traditionen har några tusen år gamla rötter och kommer från den keltiska festivalen ”Samhain”. Det var slutet på skördeåret och man trodde att natten mot den första november innebar att gränsen mellan liv och död var extra svag. Det fanns därmed risk att de döda skulle kunna ta sig in i de levandes värld.
För att dessa spöken inte skulle orsaka skada, framför allt för grödorna, så offrade man och tände bål. Man klädde även ut sig i skinn och djurhuvuden.
Som vanligt så gjorde kyrkan vad den kunde för att undertrycka hedniska riter och inom kristendomen så omvandlades dagen till en dag att minnas och hedra kristna helgon och martyrer. Man flyttade helt enkelt dagen från 13 maj till 1 november, och kunde därmed ”ersätta” den hedniska riten med en kristen högtid.
Så småningom blev den andra november alla själars dag, och dessa dagar firades på i stort samma sätt som Samhain.
I USA (så småningom) så blandades denna tradition med andra, inklusive traditioner från urbefolkningen, men det var först på artonhundratalet som irländska immigranter hjälpte till att göra det nya firandet populärt. De tog även med sig traditionen att dekorera rovor, vilket så småningom blev till de pumpor vi ser idag.
Halloween.jpg
Halloween är i USA en väldigt kommersiell högtid som omsätter enorma belopp. Förutom att det är en kommersiell framgång så har det blivit ett roligt och för barn spännande firande, vilket gjort att det amerikanska sättet att fira tagit sig tillbaka till Europa och Sverige, men även spridits runt världen, där andra religioner inte satt käppar i hjulen.

I Sverige

I Sverige (och Finland) så flyttade man firandet av helgonen från den 1 november till den närmast infallande söndagen i månadsskiftet oktober november. Detta skedde 1772 och vid helgdagsreformen 1953 flyttades ”Alla helgons dag” till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november, och förklarades som ”helgad dag” (inte lämpligt att klä ut sig till häxa eller monster och springa runt och tigga pengar och godis).
”Alla helgons dag” och ”Allhelgonadagen” är således inte samma sak (sic. Wikipedia). Allhelgonadagen infaller den första november, men är i Sverige (och Finland) ingen helgdag. Aftonen före Allhelgonadagen, är det som utvecklats till Halloween (förkortning av ”All Hallows’ Eve” eller Alla helgons afton). Inte heller denna dag att förväxla med aftonen före Alla helgons dag, som kallas ”Allhelgonaafton”.
Såå, med andra ord är Allahelgonaafton dagen före Alla helgons dag, och Alla helgons afton (Halloween) dagen före Allhelgonadagen…
http://www.history.com/topics/halloween/history-of-halloween
https://sv.wikipedia.org/wiki/Alla_helgons_dag
 

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com