Via en artikel i ”the Guardian” ( länk ) så kan man se kartor, men framför allt läsa, om hur stigande medeltemperaturer påverkar våra kustnära storstäder i världen.
Det är drastiska förändringar som man prognostiserar, baserat på en trend som pekar på en temperaturökning på 3.2 grader till år 2100.
I detta inlägg så kikar jag lite på vad som skulle hända med några svenska städer om samma antagande görs här.
Längst ner i artikeln anges några källor till underlaget, där en är climatecentral.org. Det är en rapport daterad 2015 som använts där jag snabbt letar reda på en tabell jag kommer att använda.
Snittet för 3.2 grader är alltså drygt 6.4 meter, med ett konfidansintervall på mellan 4.7 – 8.2. Det finns mer kompletta tabeller där man beräknat hur många människor som påverkas av detta i samtliga länder och för Sverige och 3 grader är siffran 398’000 personer baserat på befolkningssiffror från 2010.
QGIS
Är då detta svårt att visualisera? Absolut inte!
Börja med höjddata. Lantmäteriet har öppna data som går att ladda hem från http://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/Kartor/oppna-data/hamta-oppna-geodata/, men har du andra data så kan du använda dessa.
Jag har byggt ett virtuellt rasterlager för alla höjddata över Sverige, så att det går att hantera alla filer som ett sammanhängande lager. Du gör detta under menyn ”Raster”/”Övrigt”.
Som bakgrundskarta använder jag Lantmäteriets öppna WMTS via mitt insticksprogram.
Rasterlagret placerar jag över WMTS lagret och sätter stilen till ”Pseudo Color” och skapar en ny egen färggradient som går från ”grått” till ”grått”. Detta betyder att det inte blir någon färgskillnad när jag nu, och i framtiden, väljer min egen färgramp ”Helt Grå”.
Sedan väljer jag att färglägga skalan med en lämplig blå färg. På det här sättet så behöver jag bara sätta färgen på en plats, och riskerar inte att ”hoppa tillbaka” till en färglagd standardskala.
Nu är allt blått, men det skall vi ändra på fliken för opacitet.
Lagret ges en övergripande opacitet, och sedan läggar jag till några intervall med ytterligare opacitet. Det går inte att sätta intervallet till decimaltal, men det gör inte så mycket när det handlar om prognoser och intervall. Den första radens intervall (bilden ovan) beskriver ett ”osäkerhetsintervall” och skulle kunna vara hela intervallet från tabellen tidigare, men här så nöjer jag mig med 6-7 meter. Alla värden över 7 meter skall däremot vara helt genomskinliga. Vill man slippa de kantiga gränserna där man saknar data så kan man lägga till transparens för 0 meter, vilket teoretiskt bör vara redan befintlig havsnivå.
Nu är det bara att zooma och panorera till intressanta områden och kika på framtiden…
Malmö
Kristianstad
Kalmar
Norrköping
Stockholm
Göteborg
Gävle
Umeå
Luleå
Arboga
Det är inte bara ”kuststäder” som skulle kunna drabbas. Mälaren och andra vattendrag ”flyttar” havsnivån även långt in i landet. Vilket kan belysas av Arboga i bilden ovan.
Jag avslutar med en bild på den blivande ”ön” Arild…
Nu är det upp till dig vilka slutsatser du vill dra av dessa bilder…
Du kan använda publicerade tjänster från climatecentral.org för att utforska färdiga data lite mera, även om detaljerna inte är lika höga som om du gör jobbet själv.
https://choices.climatecentral.org/#14/59.3300/18.0691?compare=temperatures&carbon-end-yr=2100&scenario-a=warming-4&scenario-b=warming-2
Hej, otroligt fin illustration, precis den typ av havsnivåvisualisering jag är ute efter fast för ett helt annat syfte än er studie. Jag ’amatörforskar’ på de första fasta jordbrukande bosättningarna i Bottenvikens kustlandskap som jag vill påvisa etablerade sig där på ett fåtal lokationer under vikingatid för drygt 1000 år sedan när landmassan längs bottenvikskusten låg ca 10 meter under dagens motsvarande att havsnivån var 10 högre än dagens.
Skulle ni kunna plocka fram en ’specialkarta’ där havsnivån visas 10 m högre än dagens?
Det kan hända att någon annan som läser detta har tid att hjälpa till, men för mig är det lite tjockt just nu. Även om instruktionerna här kan vara lite väl omfattande för någon som inte arbetat med GIS tidigare, så bör det inte vara speciellt avancerat för någon med lite mer datorvana och helst grundläggande GIS kunskaper att utföra det du är ute efter.
Hej Klas,
Jag har installerat QGIS och tror att jag med infoutbyte, tips på din blogg kan greja detta.
Jag har jobbat en hel del med design och layouting i GIMP och ser
att principerna för hur man jobbar med kartor i QGIS har många likheter med hur man jobbar med design och layouter i GIMP
SGU har en kartvisare, som jag tror är det ni söker.
https://www.sgu.se/produkter-och-tjanster/kartor/kartvisaren/jordkartvisare/strandforskjutningsmodell/
Sedan får man välja den tidsperiod som man vill se.
Hej Mats,
Tack för tipset. Ska kolla på det.
Hej Klas
Jag har installerat QGIS och tror att jag med infoutbyte, tips på din blogg kan greja detta.
Jag har jobbat en hel del med design och layouting i GIMP och ser
att principerna för hur man jobbar med kartor i QGIS har många likheter med hur man jobbar med design och layouter i GIMP