Japp, i detta inlägg skall jag bygga färdigt och slå på strömmen för första gången på över 10 år med de delar jag plockat samman från sådant jag ändå tänkt slänga.
Det blir inte riktigt en ”Frankenstein” men näst intill, så vi får se hur bra och stabilt det blir i slutändan. Innan artikeln är slut så skall jag göra allt för att ha en fungerande dator att koppla upp mig mot via nätverket och i alla fall i teorin kunna använda som NAS eller mediaserver.
Det blev lite mer ”plock” än vad jag först räknat med, vilket framför allt berodde på att den dator som hade stöd för SATA på moderkortet, inte kunde hade ett strömförsöjningsaggregat med kontakter för denna typ av enheter.
Men det var inte allt genom negativt, eftersom ett byte av strömförsörjning även ökade antalet fläktar och tillgänglig effekt ett par hundra watt.
Mitt kvarstående problem just nu är att jag inte har tillräckligt med SATA kablar för att koppla in alla fyra diskar, men två stycken skall i alla fall göra att jag kan börja testa.
Det enda kort som jag har anslutit till systemet är ett grafikkort, då moderkortet saknar utgång för en sådan (jag tror inte Pentium4 har inbyggd grafik…).
Annars så är det bara förlängningar från moderkort till paneler för anslutning av exempelvis extra USB enheter som är inkopplade.
Så fort jag hinner så har jag som sagt ytterligare två diskar redo att koppla in också, vilket ger mig 4 x 1 TB lagringsutrymme. Med enbart 1.5 GB Ram så är det i minsta laget, men vi får se. Jag känner inte för att lägga en enda krona extra på bygget, men det kanske går att hitta gamla minneskretsar på vinden hos någon bekant…
Då min CPU arkitektur är i686 så klagar datorn på amd64 installationen av OpenMediaVault, så det får bli en lite äldre 32-bitars version i stället. Det kommer säkert inte att bita mig i arslet senare (eller).
ISO filerna hämtas från https://www.openmediavault.org/download.html och jag använder ”Skapa startdisk” i Ubuntu för att skapa en bootbar USB-sticka. Sitter du på Windows så kan du använda Rufus.
Jag tänker ha USB disken som systemdisk att boota ifrån, så det blir inte tal om någon installation på hårddisk (förutsatt att datorn kan boota från usb).
Såå, med ännu ett USB minne istoppat i datorn håller jag tummarna och startar upp. Jag börjar med att hoppa in i BIOS för att säkerställa att mina USB minnen dyker upp som hårddiskar som det går att boota till. Jag passar även på att peka ut min installationssticka som boot-enhet. Sedan förnyad omstart och en väldigt rofylld textbaserad installation…
Inget märkvärdigt egentligen. Det gäller att peka ut ”det andra” USB-minnet som installationsplats, annars var det inte mycket som var konstigt. Jag glömde dock att koppla in en nätverkskabel, så dessa delar fick jag hoppa över i installationen och lösa i efterhand. Detta kan göra att en del skärmbilder jag visar nedan inte riktigt är de samma som du kan förvänta dig.
Gränssnittet
När installationen är klar så återstår det bara att starta om datorn med ”rätt” USB-sticka, logga in och kontrollera IP-adress (om du inte redan satt en fast IP).
Resten av administrationen görs via webbgränssnitt, eller SSH.
I webbgränssnittet loggar man in med användaren ”admin” och lösenordet ”openmediavault”. Detta skall du självklart ändra så fort det bara går!
Det första jag sedan behöver göra är att se till att mina hårddiskar kan användas.
De dyker upp under ”Lagring” och fysiska diskar. Där får jag börja med att ”rensa” dessa. Då jag använt diskarna i en NAS tidigare så är detta lite mer omständligt än vad jag tror det är med ”vanliga” diskar.
Nu går det att lägga till SATA diskar, USB-diskar, med mera i filsystemet, men jag vill skapa en RAID disk med mina diskar så detta gör jag först. Jag har inte så många val när jag bara har två diskar, så det blir en enkel spegling, men när (om) jag skaffar fler SATA kabler så kan jag välja flera varianter på RAID.
När volymen är skapad, vilket tar ett ganska bra tag, så kan jag lägga till den i filsystemet. Användare kan skapas och ges rättigheter i filsystemet när detta är gjort. Om man vill komma åt filsystemet från en dator på nätverket, vilket man vill, så får man även aktivera SMB, vilket gör att utdelade sökvägar blir synliga för Windowsnätverk. Behöriga användare enligt de gjorda inställningarna kan nu ansluta till dessa sökvägar och börja lagra data här.
Det finns massor med ytterligare tjänster och inställningar i OpenMediaVault och jag kan absolut inte gå igenom allt här.
Riktigt häftigt kan det däremot bli om man lägger till lite ”extra” tillägg.
wget http://omv-extras.org/openmediavault-omvextrasorg_latest_all3.deb dpkg -i openmediavault-omvextrasorg_latest_all3.deb
Ovanstående kör jag via ssh till servern (men det går lika bra att skriva i terminalen på datorn).
Nu är fler tillägg från TeamViewer, PlexMedia och Docker (m.fl.) tillgängliga. Hmm, kan man inte köra OpenDroneMap via Docker… GeoNode med QGIS Server… PostGIS…
Men för att testa det så måste jag uppgradera till 64-bitars arkitektur då 32-bitars inte stöds av Docker. Bummer!