Nu när Docker inte fungerar så tänkte jag testa att köra PostGIS på den i stället. Hur det går? Bra naturligtvis, men vi får väl se hur bra.
Jag kör installationen i terminalen via ssh, så jag slipper sitta vid skräpdatorn. Det är bra, för den är för närvarande förpassad till en garderob i hallen. Lite nya kommandon än normalt då detta är Debian och inte Ubuntu.
sudo echo "deb http://apt.postgresql.org/pub/repos/apt/ jessie-pgdg main" > /etc/apt/sources.list.d/pgdg.conf wget --quiet -O - https://www.postgresql.org/media/keys/ACCC4CF8.asc | sudo apt-key add - sudo apt update sudo apt upgrade sudo apt install postgresql-9.6 sudo apt install postgresql-9.6-postgis-2.4 sudo apt install postgresql-9.6-postgis-2.4-scripts
Som vanligt behöver en hel del konfigureras. Den här gången vill jag dessutom inte ha databaser på systemdisken, som i mitt fall är ett USB-minne…
När installationen är klar så visas sökvägen till den plats där data sparas och i mitt fall är det ”/var/lib/postgresql/9.6/main”. Det går även att kontrollera en befintlig installation, om man vill ”flytta” en databas man redan har genom att skriva in:
sudo -u postgres psql SHOW data_direcotry;
Jag måste också veta var jag har monteringspunkten för mina RAID diskar. Genom kommandot lsblk så får jag en lista med alla diskar och monteringspunkter.
Sedan gäller det att stoppa servern och säkerställa att den är avstängd, innan man flyttar databasen.
sudo service postgresql stop sudo service postgresql status
Om allt är ok så är det dags att flytta databasen. För att behålla alla filattribut och rättigheter så använder jag rsync för detta.
sudo rsync -av /var/lib/postgresql /srv/dev-disk-by-id-md-name-openmediavault-Backup
Detta kopierar innehållet i katalogen till min raid, och när jag kontrollerat att allt verkar vara med så byter jag namn på originalkatalogen till /var/lib/postgresql/9.6/main.bak. Jag vill inte radera den förrän jag vet att allt fungerar.
För att peka om servern mot den nya platsen. I filen /etc/postgresql/9.6/main/postgresql.conf ändras sökvägen till ”data_directory”.
Sedan är det bara att hålla tummarna och starta servern igen.
sudo service postgresql start sudo service postgresql status
Förhoppningsvis är det allt som behövs. Ja det är klart, konfiguration och PostGIS skall ju fixas också, men det har jag skrivit om flera gånger tidigare.
Avslutning
Jag hade hoppats kunna testa lite Docker containers på ”servern” som tillsammans med inbyggda NAS funktioner skulle kunna vara en trevlig lösning för det lilla kontoret. Men att PostGIS fungerar och att det i princip går att installera vad man vill på servern gör det inte sämre, även utan Docker.
Exempelvis skulle man kunna installera QGIS Server med en utdelad katalog dit man kan lägga upp sina QGIS projekt. Så länge man använder data från PostGIS servern eller andra online källor så skulle detta fungera utmärkt. Lägg sedan till en webbserver med OpenLayers eller Leaflet, kanske PHP, så är även webblösningen klar. Det finns även moduler för brandväggar, VPN och kryptering via OpenMediaVault, så det kan ändå vara ett bra alternativ för kommunikation utåt.
Jag skulle velat testa Kartozas Docker med GeoNode baserad på QGIS Server på en sådan här lösning, men det får väl vänta till någon annan gång.
Skulle man nu vilja kika närmare på en sådan här lösning för hemmet eller kontoret, så måste man fundera på prestanda. Min skräpdator har inga stora problem med media via Plex, men att skyffla stora mängder geodata via PostGIS blir ansträngt. En stor anledning till detta är att nätverkskortet bara är på 10 Mb/s, men en singel kärna i processorn verkar vara mer begränsande än 1.5 GB ram.