QGIS är fantastiskt och det man kan prova från kommande QGIS 3 är ännu bättre! Men skall man jobba med datainsamling i fält, så är QGIS lite väl tungrott, även om det går.
I detta inlägg kikar jag närmare på en QGIS baserad produkt för Windows, men som är tillrättalagt och anpassat för ”tablets”. Har du därför en Microsoft Surface, eller liknande så kanske du skall titta närmare på ”Roam”.
Man kan hämta Roam från Github. Det är Digital Mapping Solutions (http://www.mapsolutions.com.au) som utvecklat programmet och precis som QGIS är det fritt att ladda hem och använda.
Vill man inte kompilera källkoden själv så finns det installationsfiler för något äldre versioner tillgängliga, vilket jag använder i en virtuell Windows10 dator.
Basen är QGIS 32-bit samt Python, men man behöver inte ha QGIS installerat för att köra Roam.
Det är bara att ladda hem installer, eller hela paketet och köra från katalogen.
Till att börja med så behöver man göra en del inställningar i Roam Config Manager, där man exempelvis kan konfigurera projektfiler med lager och stilsättningar, med mera.
Här anger man även vilka lager som skall vara valbara och gå att redigera. Här finns även rubriker för formulär, där man kan skapa anpassade formulär för ifyllnad och redigering av data i de lager som skall vara redigeringsbara.
När konfigurationen är klar så kan man starta Roam, och då kommer alla konfigurerade projekt att listas på startsidan. När man sedan öppnar dessa så möts man av ett väldigt enkelt och snyggt gränssnitt anpassat för skapligt tjocka fingrar.
Det går sedan att välja valbara objekt, redigera befintliga attribut, samt skapa helt nya punkter, baserade på de formulär man skapat tidigare. Så länge användaren har skrivrättigheter i det angivna lagret så kommer redigeringar att utföras direkt.
Beroende på vad det är för typ av lager, om man har en aktiv GPS ansluten eller ej, så får man olika knappar aktiverade i verktygsfältet.
Det finns massor med funktionalitet inbyggt i programmen, och det är ganska tydligt att man behöver jobba med såväl config som roam lita parallellt, beroende på om man förbereder insamling eller är ute och samlar in. Det kan även underlätta om man har QGIS installerat, även om detta inte behövs. Det är nämligen lite enklare för den som är van, att skapa och hantera lager och stilar i QGIS än i Roam, men det är mest en vanesak.
Den version jag testar i en virtuell dator är inte helt stabil och jag lyckades krascha programmet vid ett tillfälle, men det skall inte hindra dig att försöka själv. Om du kan så skulle jag nog rekommendera att kompilera programmet från källkod så att de senaste uppdateringarna kommer med. Ett problem som uppstod vid ett test var att projektet tappade koordinatsysteminställningen, vilket gjorde att GPS positionen hamnade helt galet i mitt SWEREF99TM projekt. Det kan dock ha att göra med att jag använder QGIS 3.0 (RC) för att redigera projektfilerna.
Jag har inte hört någonting om Roam tidigare, vad jag kan dra mig till minnes, vilket är högst märkligt. Det här känns så pass bra att jag borde stött på programmet i något sammanhang, men icke! Det finns andra program för fältbruk baserat på QGIS, exempelvis QField för Android. Det finns planer på en Androidversion även av Roam, och har du ett sådant önskemål så kanske det går att kontakta DMS för att se om det går att ”övertala” dem om att lägga lite resurser på en sådan konvertering. Personligen hade jag gärna sett en Linuxversion som man kunnat använda för att bygga en egen mobil plattform med, exempelvis med Raspberry Pi och en touch skärm.