Jag rundar av inhämtningsapplikationer med QField, vilket är en Android applikation som i praktiken är QGIS med ett nytt gränssnitt. Den är inte lika ”slimmad” som Roam (se måndagens inlägg), men betydligt mer kapabel.
Allt börjar med att man skapar ett projekt för mobil användning på skrivbordet. Detta innebär att man ställer in relativa sökvägar i projektinställningarna och sparar alla data projektet skall använda i samma katalog som projektfilen. Det går även att använda online-data från exempelvis PostGIS eller OGC tjänster som WMS/WFS eller WMTS.
Katalogen skall sedan överföras till Androidenheten. Hur man gör detta kan variera, men det enklaste jag kommit på är att ha ett micro-SD kort där man skapar sina projekt, som man sedan flyttar mellan skrivbordsdator och android.
För mina tester så skapar jag ett enkelt projekt där jag har Lantmäteriets WMTS tjänst i bakgrunden och några olika typer av vektorlager ovanpå detta. Naturligtvis så skapar jag samtliga vektorlager i ett enda GeoPackage, och på sikt kanske man kan skapa ett QGZ-projekt där alla data och projektinställningar finns i en enda fil som blir betydligt enklare att föra över till en mobil enhet, men metoden jag beskriver här är knappast raketforskning.
Det finns ett plugin för att testa projekt för QField kallat QField Sync, men detta kräver tillägget Qgis2Compat, som i sin tur har sönder min QGIS installation (uic saknas). Så fort jag tar bort Qgis2Compat, så försvinner problemen…
Jag har haft lite problem med att få bakgrundskartor att fungera från tjänster som WMTS eller Open Layers, så jag hoppas att du har bättre lycka. Lokala lager fungerar dock fint, men långsamt.
Leta reda på var projektet är sparat och öppna i appen. Sedan skall förhoppningsvis kartan visas som avsett, men för mig fungerar det sådär…
Hur som helst, att redigera lager innebär att man först skall gå in i ”digitaliserings mode”. Sedan kan man redigera alla typer av vektorlager genom att bara välja rätt lager först. Det är lite problem med att se hela formuläret för ifyllnad när skärmtangentbordet är aktivt, men det går att hantera. Däremot så har jag enorma problem med att få redigeringar att ”fastna” i de lager jag redigerar.
Applikationsloggen är full med misslyckade försök, utan någon tydlig förklaring till varför, så felsökning är inte direkt enkel.
En felkälla kan vara att QField bygger på QGIS 2.99, vilket kan förklara varför man behöver Qgis2Compat, vilket är ett tillägg för att kontrollera kompatibilitet med kommande QGIS 3.
Slutsatser
Så efter att ha provat tre olika sätt att samla in data i fält baserat på QGIS relaterade lösningar så borde man kunna dra en del slutsatser.
Detta är dock lite vanskligt då det bara utgör en ögonblicksbild av hur det fungerar nu, inom ett område som är under ständig utveckling.
För mig, just nu, så är QField inte ett alternativ! Jag får det helt enkelt inte att fungera tillfredsställande. Jag kommer absolut att prova igen längre fram, men just nu kan jag inte rekommendera QField för några som helst produktionstillämpningar.
Roam är väldigt trevligt och ”light” som fungerar väldigt bra. Däremot så har programmet begränsad funktionalitet och fungerar enbart på Windows. Vill man jobba med QGIS projekt direkt i fält är detta nog den lösning jag tycker bäst om just nu. Om man inte vill ha hela QGIS installerat.
Det som fungerar bäst är Open Data Kit (ODK), även om det finns problem med framför allt återläsningen av data till QGIS. Där är det framför allt synkroniseringen med befintliga data som jag har problem med. Att däremot låta mängder av personer på stor bredd samla in data i fält och kontinuerligt hämta dessa data fungerar väldigt bra. En nackdel jämfört med övriga system är att det inte ingår någon karta, så du ser inte var du är i appen. Men vilken telefon eller surfplatta har inte en kartapplikation redan installerad?
Jag försökte testa QField igår. Jag har installerat QField Sync och QGIS 2 compact och hade inga problem med det. Det gick bättre att få in projectet i QField. Däremot hade jag problem med bakgrundskarta men det beror snarare på att jag hade fem tif-filer på ca 150 MB styck… en visades till slut.
Jag använder annars en app som heter MapIt Pro (80 kr i Google play). Den fungerar riktigt bra med tanke på pris. Men jag skulle behöva en app likt ArcGIS collector fast för QGIS. Det blir för många moment med överföring av filer, zippa filer osv. Jag ska dock fortsätta att testa Qfield, jag tror det finns potential där.