Att konvertera koordinater går hur bra som helst med QGIS, men man kanske får ta en liten omväg via inbyggda funktioner. Inte svårt, men man behöver ha lite kunskap om hur det fungerar för att tillämpa det.
Det går att göra på andra sätt, men målet med detta inlägg är att det skall vara så enkelt som möjligt för så många användare som möjligt.
Så länge du har dina koordinater i en lista i en textfil så är det väldigt enkelt.
Jag använder QGIS 3 (RC) så dialogen ovan ser helt annorlunda ut än i 2.XX, men jag tror du kan hitta ”Lägg till separerad textlager” och i dialogen peka ut textfilen.
Om förhandsgranskningen inte visas korrekt så kan du behöva välja ett separerartecken som passar bättre än det som är förvalt. Sedan är det bara att peka ut vilka kolumner som innehåller X och Y koordinaterna.
Du skall också ange vilket koordinatsystem punkterna använder. I bilden ovan syns ännu en nyhet i QGIS 3, nämligen en förhandsgranskning av koordinatsystemdefinitioner. Detta blir ännu tydligare längre ner.
Punkterna visas sedan förhoppningsvis på rätt plats i kartan, och det kan vara lämpligt att ha en bakgrundskarta i projektet så att man kan göra en snabb kontroll.
För att konvertera koordinaterna så kan man välja ”Spara som…” via högerklicksmenyn.
Beroende på tycke och smak så kan man välja ett vektorformat som passar att spara punktlagret som (varför inte GeoPackage).
I dialogen kan man även bestämma vilket koordinatsystem som skall användas för den skapade filen. Det är här man väljer det koordinatsystem man vill översätta till.
Vill man sedan ha koordinaterna i text så kan man skapa dessa i attributtabellen med fältkalkylatorn.
Skapa bara ett nytt fält (ett för x respektive y) döpt efter det nya koordinatsystemet. Tilldela fältet värdet i variabeln ”$x” respektive ”$y”. Dessa variabler innehåller koordinater för punkterna i lagret, i lagrets koordinatsystem. Det är av denna anledning man måste konvertera punktlagret till det nya koordinatsystemet först.
Metoden ovan fungerar för allt från enstaka punkter till… ja, hur många som helst, så länge dessa är i ett textformat som QGIS förstår.
Men om det är Excel då?
Det är faktiskt inte svårare… QGIS kan läsa tabeller i Excel-format direkt, men inte skapa geometrin för dessa.
Lägg bara till tabellen från datakällor. Den presenteras i lagerpanelen som en tabell.
I Verktygslådan använder man sedan verktyget ”Skapa punktlager från tabell”. Här väljer man indatalager och vilka kolumner som representerar x och y koordinaterna. Man väljer även källkoordinatsystem, sedan räcker det att skapa ett temporärt lager om man inte vill skapa nya filer.
Det nya temporära lagret kan man sedan högerklicka på och ”spara som…” enligt tidigare.
Andra sätt
QGIS använder olika GDAL och PROJ4 verktyg för att utföra beräkningarna, och det går naturligtvis att själv skapa dessa kommandon utan QGIS.
Då kan man exempelvis läsa x och y i ett angivet koordinatsystem direkt från en tabell och skapa nya x och y kolumner i ett annat koordinatsystem, utan att ta omvägar i QGIS.
Är det enstaka koordinater kan man exempelvis använda gdaltransform och terminalen.
gdaltransform -s_srs EPSG:3006 -t_srs EPSG:3008 958812 6282533 701088.632135057 6296114.63985174 0
Men detta sätt är inte helt enkelt om man inte är beredd att felsöka och prova många olika vägar. Vill du ändå göra ett försök och sitter på Windows?
Börja med att säkerställa att lite sökvägar finns i miljövariablerna.
I ”Path” skall du lägga till sökvägen till katalogen med gdaltransform.exe (eventuellt i C:\OSGeo4W64\bin). Du skall också lägga till en variabel för GDAL_DATA med sökvägen till katalogen C:\OSGeo4W64\share\gdal\ (eller motsvarande).
Det går sedan att använda kommandot som det är i kommandoprompten eller skapa batch-skript för detta om man är bekväm med det.
Visst är den nya koordinatsystemväljaren läcker? Med pedagogisk bild så vem som helst utan förkunskaper kan ”hitta rätt” 🙂
Och tack igen för ett mycket matnyttigt inlägg!