Allt är inte QGIS 3 som glimmar… I detta inlägg testar jag senaste versionen av QGIS webbklient ”2”.
Vill du testa den senaste stabila versionen så använd nedanstående kommando. Vill du testa den senaste utvecklingsversionen så hoppar du över ”–branch stable”.
git clone --recursive --branch stable https://github.com/qgis/qwc2-demo-app.git
Klienten kräver NodeJS och kan sedan startas på flera sätt. Det som är rekommenderat är ”Yarn” (observera att det finns flera ”yarn” kommandon i Linux. Första raderna nedan instllerar korrekt kommando):
curl -sS https://dl.yarnpkg.com/debian/pubkey.gpg | sudo apt-key add - echo "deb https://dl.yarnpkg.com/debian/ stable main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/yarn.list sudo apt update && sudo apt install yarn cd qwc2-demo-app yarn install yarn start
Sedan är det bara att peka webbläsaren på localhost:8081
(Vill man ändra adress eller port kan man göra det i filen ”package.json”.)
Bilden ovan är från den stabila versionen av QWC2. Där finns ett par exempelprodukter med tillhörande verktyg för att konsumera dessa data. För de allra flesta är denna typ av verktyg fullständigt tillräckliga för att kunna lösa sina ”icke GIS-relaterade” uppgifter.
Genom att dessutom lyssna på användarna så kan man anpassa de verktyg som är tillgängliga så att de ännu bättre svarar mot behoven.
Är det då en bra demo som man kan hämta med ovanstående kommandon?
Jodå, framför allt är det enkelt att testa, om man vill känna lite på det. Men det är långt ifrån perfekt. I masterversionen så finns det såklart mycket som inte riktigt fungerar, men här är det svårt att veta vad man håller på att testa, och som gör att en del saker inte riktigt fungerar som man kan förvänta sig. Jag kan tycka att renderingen av vektorlager är lite problematisk där det tydligt framgår var ”skarvarna” mellan olika tiles befinner sig. Om detta är ett QWC problem eller något i QGIS Server har jag inte tittat närmare på.
Jag har faktiskt inte tittat närmare på speciellt mycket av QWC2 ännu, och det är väl där vi befinner oss i dagsläget med QGIS Web Client 2. Den är inte färdig ännu! Men oj vad detta kan bli bra.
- QGIS Desktop (vanliga QGIS) för avancerad datahantering, bearbetning och kartografi. Även för att skapa och färdigställa kartprojekt för tjänster på nätet.
- QGIS Server för att skapa OGC tjänster som WMS/WFS (m.fl.). Dessa kan direkt användas via olika webbramverk (som OpenLayers och Leaflet), eller via andra servertjänster.
- GeoNode (baserad på QGIS Server) skulle kunna vara ett bra system för att organisera, lagra och publicera data från QGIS i lager och som enklare webbkartor.
- QGIS Webbklient kan sedan vara den mer avancerade webbklienten för de användare som behöver göra lite mera än att ”bara” titta på data.
Inget system blir komplett med enbart QGIS komponenter, vilket GeoNode får exemplifiera ovan. Där ingår PostGIS databas, GeoServer finns där även om QGIS Server är inbyggt, GeoWebCache, GeoExplorer, med mera.
Det man skall ha klart för sig när man funderar över en ”ny” infrastruktur för geodata och geodatatjänster är att det finns inga genvägar. Oavsett vad man väljer så kommer det att behöva justeras och läggas tillrätta. Konfigureras och administreras. Att välja Open Source och ”bygga själv” kan verka komplicerat, men jag garanterar att även tillgängliga kommersiella lösningar från stora GIS koncerner också behöver handpåläggning. Det finns inga system som fungerar direkt i alla situationer efter att man dubbelklickat på ”setup.exe”.
Så antingen så binder man upp sig mot en konsult eller leverantör som kan säkerställa tillgänglighet för de tjänster man efterfrågar, eller så rekryterar man egen personal som kan göra det samma. Om man väljer att inte ha egen personal så måste man i mitt tycke välja en större leverantör med lång erfarenhet. Om man däremot vill spara in kostnader långsiktigt och är beredd att bygga upp en egen kompetens internt så finns det väldigt mycket alternativ att undersöka. I det fallet så tror jag att man kan välja betydligt mycket sämre än en infrastruktur baserad på QGIS, PostGIS och Open Source.