Nu finns även rasterdata bland de öppna data som Lantmäteriet erbjuder. Men helt fritt är det inte, av någon anledning. Det är heller inte permanent, men skall man skynda för det?
De rasterkartor som nu är tillgängliga är Terräng-, Väg- och Fjällkartan. Detta är dock produkter som utgår ur Lantmäteriets sortiment under nästa år.
Nu är det inte så att det inte kommer att finnas kartdata i de skalor som GSD produkterna ovan representerar. Nej, de kommer i stället att ersättas av den nya produkten kallad ”Karta 1:50 000”. Detta är en rasterprodukt som bättre skall motsvara de digitala produkter som tillhandahålls, men är i första hand till för utskrift. Det kommer inte att bli någon ny rasterprodukt i skala 1:100 000, utan för detta kommer man att hänvisa till karta 1:50 000.
Nya karta 1:50 000
En annan produkt, som inte är öppna data ännu, är fastighetskartan. Denna finns också i en rasterprodukt, som utgår 2018 för att ersättas av ”Karta 1:10 000”.
Denna kommer att finnas i två varianter. En med vägnamn och en med fastighetsinformation.
Dessa nya rasterprodukter kommer att finnas tillgängliga från 17 januari 2018, och de gamla GSD produkterna försvinner 1 juli 2018.
En annan nyhet (vad jag vet) är att rasterprodukterna levereras tillsammans med en mosaikfil i ”virtual raster format” – *.vrt. Detta är ett OGR format som stöds av både QGIS och ArcGIS och i praktiken är det en lång textlista med källfilerna med relativa sökvägar.
Jag vet inte om det går att skapa egna vrt-filer i ArcGIS, men i QGIS så gör man detta genom rastermenyn under övrigt. När jag läser på SAFE hemsida så kan jag se att även FME har stöd för att läsa vrt, men jag kan inte se att det går att skapa vrt i FME (det borde gå). Detta spelar i och för sig ingen roll så länge man har GDAL installerat. Kommandot för att skapa vrt är i grunden ”gdalbuildvrt”.
Åter till Lantmäteriets öppna rasterdata. Dessa är inte helt gratis! Då man har en manuell hantering för att framställa dessa så tar man ut en leveransavgift. Det framgår inte tydligt hur stor denna är, men i deras prisinformationsdokument så står det att de debiterar 800 kr/timme för arbete och lägsta belopp är 300 kr.
Jag antar att det manuella arbetet innebär att man får en uppsättning rasterdata som skapas från vektorinformationen vid beställningstillfället, vilket därmed garanterar att de rasterdata man får är de senast tillgängliga. Om det skulle vara arkivdata man får så har jag svårt att förstå att man behöver ta ut en avgift…
Om de nya rasterprodukterna kommer att bli öppna data de också återstår att se, men om så blir fallet så skulle jag tro att även dessa kommer att vara förknippade med en leveransavgift.
Jag tycker att rasterprodukter är bra i GIS sammanhang om man vill ha en snabbare karta i olika visningssammanhang, men även för utskrift. I och med QGIS 3 så kommer jag troligen att använda vektordata i betydligt större omfattning än tidigare. Inte minst på grund av förbättrade renderingsmetoder där bland annat texter kommer att cachas lokalt, vilket kommer att göra utritningen väldigt mycket snabbare.
Ja visst kan det bli rörigt för såväl användare som producenter att tolka och hantera Lm:s utbud för dagen. Det skiljer dessutom en del gentemot övriga nordiska länders motsvarigheter där Sverige generellt släpar efter.
Öppna geodata handlar ju mest om fri upphovsrätt och är per definition inte samma sak som gratis kartor som många för att inte säga de flesta förväntar sig. Uppdelningen mellan rastergrafik och vektorgrafik och deras respektive presentationsgränssnitt har för allmänheten snarare förvärrat läget när man släppte geodata fritt (särskilt enligt CC0).
Lm har inom öppna geodata förhållandevis fler men lågupplösta avgiftsfria visningstjänster i förhållande till motsvarande utbud inom högupplösta och tyvärr avgiftsbelagda nedladdningstjänster (jag släpper API och maskinella tjänster därhän i sammanhanget).
Vi skulle förstås alla behöva ett nationellt lantmäteri som enligt terminologin inom arkivvärlden lever upp till begreppen bevarande och tillgängliggörande.
Det känns väl märkligt att vi i den digitala åldern inte kan ta ovanstående saker för givna d v s självservice för amatörer som proffs – direkt ifrån lagerhyllan!?