Då är snart 2017 till ända och det har hänt väldigt mycket med Linux den senaste tiden, speciellt under 2017.
Det är många år sedan Linux var ett operativsystem enbart för extremt datorintresserade, och även om inte alla distributioner är helt enkla att ge sig på, så är Linuxbaserade distributioner i allmänhet mycket användarvänliga och enkla att hantera.
Apple har för mig för länge sedan förlorat i praktisk användbarhet med sina gamla teknikplattformar och (eller) omotiverat dyra system, som under 2017 dessutom verkat tappa gentemot konkurrenterna framför allt för Mac OS. Det finns många som är minst sagt upprörda över den senaste uppdateringen.
Microsoft har fixat många problem med Windows sedan Windows 8 släpptes, men av flera skäl så ser jag Windows 7 som det enda tänkbara alternativet från Microsoft för närvarande. Windows 10 är så fullt med ”bloatware” och rent skräp, för att inte tala om alla integritetskränkande standardinställningar så innan det finns en alternativ installation som är helt fri från detta så kan jag inte rekommendera någon att installera eller uppgradera till Windows 10, så länge man inte har mycket god koll på hur man bär sig åt för att stoppa all spionering på användaren. Det finns verktyg och metoder för att göra detta men Microsoft bevakar dessa aktivt och ”återställer” många av dessa inställningar när det är dags för uppgraderingar av mjukvaran. Dessa uppgraderingar är ännu en källa till avsky för Windows 10. Jag har ingen som helst kontroll på när datorn bestämmer sig för att nu skall jag sluta jobba, hålla mig borta från datorn och absolut inte stänga av den, för att den skall uppdateras under en helt odefinierad tidsrymd.
Sedan kommer där till virus, ransom-ware, med mera som gör datorn än mera sårbar och nära nog en omöjlig uppgift att hålla ren och fri från problem. Inkompatibla drivrutiner och så vidare…
Mjukvara är en annan sida som är ett problem. Tack och lov finns det open source. Ta bara Microsoft Office. Vad är det för fel på ett officepaket man kan installera och sedan vara nöjd med det? Varför måste man prenumerera på en onlinetjänst som 365? Vad kostar det mig att ha en prenumeration på Adobe Creative Cloud? Nu har i alla fall ESRI bestämt sig för att man åter skall tillåta ”samtidiga användare” som licensiering och inte enbart ”namngivna användare”, vilket säkert kan blidka ganska många som tyckte att detta var en licensmodell som var att gå för långt.
Windows kan köra open source som hanterar såväl office, grafik och media och GIS. Då slipper man i och för sig licenskostnader, men Windows är för mig ett av grundproblemen så det är inte heller ett alternativ.
Nåja, åter till Linux. Under 2017 så har Linuxbaserade distributioner gått från en marknadsandel på 2% till runt 3% (PC, baserat på webbanvändning). Det kan låta lite, men om det stämmer så är det en ökning med 50%! Många kommersiella företag som baserar sina lösningar på Linux, exempelvis RedHat, omsatte 10-tals miljarder under 2017. En av de stora, Canonical som står bakom Ubuntu, har också fattat ett antal principiellt viktiga beslut under 2017.
De har exempelvis lagt ner sina planer på en Ubuntu telefon, vilket kan verka tråkigt, men det har redan öppnat marknaden för flera aktörer och det finns planer på nya Linuxtelefoner med såväl Gnome som KDE som gränssnitt. Ett annat beslut var att lägga ner den egna skrivbordsmiljön Unity och helt satsa på Gnome. Resurser som tidigare gynnat enbart Unity-användare, kommer nu i stället till stor del att gynna alla Gnome-användare, oavsett operativsystem i grunden. Ubuntu har även börjat levereras med fönsterhanteraren Wayland i stället för totalt föråldrade X. Detta är inte enbart problemfritt, då exempelvis nVidia ännu inte stödjer Wayland med sina grafikkortsdrivrutiner, men eftersom en av de absolut största distributionerna nu har Wayland som standard, så borde det bara vara en tidsfråga.
Windowsanvändare
Det mesta av det jag beskriver ovan är för dig som windowsanvändare troligen ganska främmande och svårbegripligt. Jag säger inte att Linux är bättre för dig, men efter att använt både Mac OS, Windows och Linux under många år så är jag personligen övertygad om att Linux är det bästa för mig! Det enda som skulle konkurrera (inte egentligen) är Windows 7, men där har ”mainstream support” upphört sedan ett par år tillbaka och säkerhetsuppdateringar upphör 2020.
Kanske blir 2018 det år då även du testar Linux som operativsystem? Fler och fler gör det. Under julen har jag exempelvis till min glädje sett att min systersons skoldator kör Ubuntu, med allt vad han behöver och mer där till installerat. För honom är det inga problem att hantera detta, och det behöver det inte vara för dig heller.
Så länge du är öppen för att det inte kommer att vara samma sak som du är van vid, och att det kommer att krävas lite googlande för att hitta lösningar på en del frågeställningar, så kommer du åtminstone att bli en erfarenhet rikare.
Skall jag så slutligen rekommendera en fösta Linuxdistribution att prova så får det bli Ubuntu Mate. Denna är från grunden enkel att hantera och går att ställa in med teman så att den rent visuellt påminner om såväl klassisk Windows som MacOS. Ubutu släpper dessutom en ny ”long term support release” i april 2018.
https://ubuntu-mate.org/