En bekant började klaga på att dennes dator krånglade och att det kanske var dags att skaffa en ny. Jag lovade att kika på den först. Under tiden så visade det sig att den föregående datorn, den innan den som nu krånglade, blivit ersatt till del av åldersskäl, men i slutändan för att skärmen ”slutat fungera”, så jag kollade på den också. Och vad hittar man där…
Den gamla datorn är en Dell Latitude E5400 byggd i Polen runt 2008 och levererades med en Core 2 Duo på 2 GHz och med otroliga 4 Gb ram. Det är alltså en nu 10 år gammal dator, men inte ett kort som skall avskrivas så fort.
Den ”döda” skärmen visade sig vara en död hårddisk som gjorde att den slutade boota med svart skärm som följd. Inte ens ett felmeddelande, men i BIOS så kunde man köra diagnostik och få en felkod att härleda.
Snabbt så kunde en ungefär lika gammal hårddisk på blygsamma 80 Gb plockas fram från en hylla och bytet var snabbt avklarat. Vill man andas ännu mera liv i en dator av denna typ så köper man den billigaste SSD disken man kan hitta, vilket kommer att göra under för uppstartstider och programstarter.
80 Gb räcker mer än väl för en dator som inte kommer att spela speciellt många spel, utan mest kommer att användas för musik, Internet, mail, kontorsprogram, ritprogram, GIS, lite foto och video… när jag funderar på det så blir det nog lite spel i alla fall. Åtminstone Minecraft.
Operativsystem blir (naturligtvis) Xubuntu 16.04. Jag väljer LTR versionen för att man skall slippa uppgradera och fundera så mycket på sådant. En ny LTR kommer framåt sommaren att påminna användaren om att det kanske är dags att uppgradera.
Jag kör mina skript med extra program och gör anpassningar av gränssnittet så att den normala Windowsanvändaren inte skall bli allt för chockad av att det är ett helt nytt operativsystem.
Hur fungerar det då i slutändan.
Ja det är ingen superdator. Den är trots allt 10 år gammal. En boot tar runt minuten, men med en SSD så kan detta kortas till under 20 sekunder. Program startar inte blixtsnabbt, men inte påfrestande långsamt för det. Video och musik spelas upp utan större problem. Minecraft går att spela, men med 15-20 fps är det kanske inte en optimal upplevelse.
Så nu har min bekant ytterligare en dator att disponera. Den används i första hand som multimediadator för att spela musik och video på kontoret, men är även en utmärkt ”extra” dator för diverse kontorsarbete och Internet när det finns behov av två datorer. Hela detta inlägg är för övrigt skapat på denna dator.
Den nya, krånglande datorn då? Nää, det visade sig vara påtvingade Windows 10 inställningar som behövde justeras och en ”städning” av filsystemet som i grunden behövdes. Så det behövdes ingen ytterligare ny dator. Jag lovade hur som helst att installera Linux även på den ”nya” datorn om så önskas.
Avslutning
En runt 5-6 år gammal Dell (eller motsvarande) som gärna har lite extra ram och bättre CPU, exempelvis en tidigare företagsdator, är den optimala kandidaten för en Linuxdator. Den behöver inte som i mitt fall vara 10 år gammal, även om det fungerar det också, om man är lite mer ödmjuk rörande prestanda. Om installationen fungerar så kan man med gott samvete uppgradera till en SSD för några hundralappar och på så sätt ha en dator som räcker i flera år till.
Man behöver inte alltid köpa nytt, och om det enda alternativet är att köpa en ny Windowsdator så kommer jag i 10 fall av 10 att köpa en begagnad Dell och installera Linux. En snabb sökning hos några begagnat återförsäljare anger en 6 år gammal Dell Precision (supermaskin) för runt 4’000 kr, eller en Latitude från ungefär samma tid för drygt 2’000 kr. Detta är rimliga priser, men jag skulle tro att om man söker lite och väger in mängd Ram, CPU kärnor med mera, så kan man göra riktiga klipp. Har man sedan en liknande dator liggande hemma eller på jobbet…
Hm jag har problem med att min 6-7 år gammal dator plötsligt vägrar Quantum. Jag har det på min nya datorn men på den äldre 4-kärnige HP har plötsligt börjat stänga av Q så fort man skall göra något, typ lägga till shape och det kommer lite luddiga meddelande om att Windows kommer att meddela om dom hittar en lösning på problemet. Minns inte exakta formuleringen men den är bara luddig. Denna nya vägran kom lite oväntat efter någon Windows uppdatering och jag har en gissning att det handlar om Microsoft som har uppdaterat något som sitter ivägen. Den hade 7 från början men blev uppgraderad till 10 nästan utan att vi märkte det då vi klickade lite stressat.Då fungera Q fortfarande bra och har gjort ett år sen dess. Jo Q fungerade tidigare också med 7. Ominstallation av Q nu har inte haft effekt. Vad av allt som Microsoft uppdaterar kan ställa sig i vägen ?. Jag har googlat o hittat liknade problem men lösningen att man skall köra igång sina projekt från annat ställe fungerar inte. Inte nu längre, gjorde det innan sista uppdateringen efter nyår. Jag förstår inte varför Windows skall blanda sig i mitt körande av Q men det kan vara någon skyddsåtgärd som är överdriven ?