När man som jag är sällananvändare av Windows så blir det speciellt tydligt vilka skillnader det är mot exempelvis Linux inom flera områden. Det som nyligen blev påtagligt för mig var hur mjukvara och systemfiler hålls uppdaterade, eller i fallet med Windows inte gör det.
I och med att QGIS 3 är på väg så har jag tänkt skaka liv i en Windowsdator som jag inte använt sedan i somras. Det första jag tänkte göra är att städa lite i filsystemet och uppdatera program ”lite snabbt” innan jag installerar QGIS Master.
Ja, tjena!
När man jobbar med Linux är detta inget problem. Kör ”uppdateringshanteraren” så kollar datorn vilka program och systemfiler som behöver uppdateras och gör detta åt mig automatiskt om jag vill det. Med Windows? Här får jag själv gå igenom program för program manuellt och kontrollera om det finns en nyare version, hämta denna och uppgradera. I bästa fall så känner programmet av om det finns en nyare version och ger mig en nedladdningslänk.
Varenda program och varenda ”drivrutin” måste jag själv kontrollera… Har det alltid varit såhär? Sedan jag helt övergått till Linux har jag sannolikt blivit bortskämd med hur det borde vara.
Det verkar som att det enklaste är att ”blåsa” hela datorn och installera om allt… men det kan jag inte då det finns program på datorn som har hårdvarulåsta licenser som jag inte kan ändra på ett enkelt sätt. Licenser… suck!
Om jag någonsin installerar om denna dator så blir det aldrig i he-v-te Windows igen!