Vet du vad ett ”delat” grid/koordinatnät är? En del kallar det ”dubbelgrid” eller ”zipper grid” på engelska. Det uppstår när man skapar kartor över gränsen mellan två olika koordinatsystem, exempelvis i UTM systemet. Går detta att hantera i QGIS?
I QGIS så kan man lägga till koordinatnät baserat på olika referenssystem utan problem. I bilden nedan har jag en karta över Stockholmsområdet med koordinatnät i UTM zon 33 och UTM zon 34.
Problemet är att koordinaterna till vänster om den blå linjen bara borde vara UTM 33 och till höger bara UTM 34. Det är fel att rita ut koordinatnäten som visas i bilden ovan.
Jag har ingen aning om hur jag skall bära mig åt för att begränsa ett koordinatnät i utbredning i en karta, så att exempelvis UTM 33 bara ritas ut i zon 33, det vill säga mellan longitud 12 och 18 grader.
Resultatet borde vara som i bilden ovan, men denna har jag fuskat till med GIMP där jag sparat samma karta två gånger med olika koordinatnät aktiverade, och sedan klippt ihop dessa i bildprogrammet.
Det går att gå via Gimp som i bilden ovan, men det blir en massa extra steg och det finns alltid en risk att något inte riktigt ”lirar”.
Hur skulle man kunna lösa detta i QGIS?
Tja, ett sätt är att lägga till regelbaserade uppdelningar (rule-based grids). Då skulle man kunna skapa en regel för rutnät som finns mellan 12 och 18 grader öst, för UTM-33 och en regel för rutnät som finns mellan 18 och 24 grader öst för UTM-34.
Jag har inte analyserat hur detta skulle kunna göras mer praktiskt, och det finns säkert andra sätt att göra det på. Med UTM så är det longituder som delar upp zonerna, men det kan ju finnas andra gränser för delade koordinatnät som är baserade på andra zongränser.
Med dagens digitala kartvärld så är det inte så vanligt att man ser detta som ett stort problem. Men om man använder digitala system så kan man också behöva hantera koordinater i delade nät, men går det att kombinera dessa med ett grid i QGIS? Vill man nå ut till alla användare av papperskartor så blir det däremot väldigt viktigt att kunna hantera ”dubbelgrid” i tryckt form.
Det går att skapa väldigt mycket avancerade saker i QGIS, men dubbelgrid är inte en av dessa. Ju mer avancerade layouterna blir, desto mer omständiga blir de att framställa. Mycket kan underlättas med mallar, men många av beräkningarna bakom dessa avancerade layouter bygger på funktioner där man behöver ange layouternas namn. Att då behöva gå igenom alla använda funktioner och uppdatera dessa namn till det som används för tillfället.
Nej, det kan behövas en översyn av vilka ytterligare funktioner och verktyg som skulle behöva utvecklas för att på allvar ta upp kampen om papperskartan.
Ditt något subtila ”upprop” om den (digitala) kampen om papperskartan (och pappersritningen?) blir väl ett jättebra samlingsbegrepp för vad vi kartfreaks övergripande håller på med!
Frågan är vad vi vill att QGIS ska och kan göra och vad annan teknik ska och kan göra före och efter QGIS om vi ser det sekvensiellt projektmässigt.
Utöver hantering av delad grid vill jag lägga till hantering av ”ingen grid alls” d v s att koordinatsystem saknas d v s det som arkeologerna kallar för rektifiering i steget före georeferering.