Denna veckan blir det uteslutande QGIS 3!!! Men för det så behöver jag något att köra QGIS 3 på, och vad passar då bättre än nästa LTS av Ubuntu. Jag har testat denna tidigare, men nu blir det återbesök med en ny snabb installation och konfiguration av QGIS 3 (eller 2.99 då det är först nästa vecka 3.0 faktiskt kommer att vara tillgänglig).
Jag har installerat Linux mängder av gånger här på bloggen så det behöver jag inte visa igen den här gången.
Något kort om Ubuntu 18.04 dock. Det är X11 och inte Wayland som hanterar skrivbordet, vilket är bra. Du kan fortfarande välja Wayland om du vill, men om man har nVidia grafik är det inte ett alternativ, ännu. Annars är det mesta som man förväntar sig med som standard:
- LibreOffice
- Firefox/Thunderbird
- Mediaspelare m.m.
Det man saknar lägger man enkelt till via programbutiken, och är man inte 100% nöjd med innehållet där eller att det inte är de absolut senaste versionerna så är det ungefär lika enkelt att lägga till några ”ppa” för att fixa det.
Paketarkiv (ppa) behöver man också lägga till för att få senaste QGIS, och mer om det finns på https://QGIS.org. Kortfattat är det följande som skall skrivas in en rad åt gången i ett terminalfönster.
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-key CAEB3DC3BDF7FB45 echo "deb https://qgis.org/debian-nightly bionic main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/qgis.list sudo apt update sudo apt install qgis
Vill man inte ha ”nightly” så anger man enbart ”debian” på andra raden.
När man startar första gången så möts man av en dialog. Här står det QGIS 2.99 Master, men det kommer sannolikt att vara ett liknande meddelande i den färdiga releasen, om att detta är något helt nytt som behöver hanteras. Att importera inställningar från den gamla installationen och därmed få med så mycket som möjligt är en klar fördel. Var dock medveten om att väldigt många gamla plugin och många pythonskript inte kommer att fungera som du är van (eller över huvud taget).
Jag har inget att importera i min virtuella maskin så det är bara att köra på…
När programmet startar så är det inte mycket man hajjar till på direkt, men visst finns det skillnader mot 2.18.
Nere till vänster finns exempelvis det nya heltäckande sökfältet. Här kan man söka efter allt möjligt i QGIS. Detta inkluderar inlästa lager och processer. Genvägen är Ctrl-k och jag tror att detta kommer att bli en enorm tidsvinst för de som jobbar mycket med exempelvis processer och verktyg.
Nästa tydliga nyhet är det nya verktygsfältet för att hantera datakällor och skapa nya vektorlager. Här är så en knapp för att lägga till data, men precis som ”Add data…” knappen i ArcMap så leder den till en ny dialog där man får välja vilken typ av data man vill lägga till, eller direkt från de redan befintliga datakällorna.
När det gäller att skapa nya data så är nu mera GeoPackage förstahandsvalet och tangentbordsgenvägen ctrl-shift-N skapar ett GeoPackage lager i stället för en shape-fil.
Länge leve GeoPackage!
Nästa sak som är ganska tydligt är några nya verktygsfält…
Här avser jag ”fästning” eller ”snapping” verktygen och de mer avancerade redigeringsverktygen för exempelvis kurvor. Varför inte dra nytta av GeoPackage och skapa ett vektorlager med kurvor och topologisk redigering! Detta är makalöst enkelt i QGIS 3. Inga extra plugin eller tillägg och absolut inga extra licenser som krävs för att det skall fungera. Här bör man också påtala att det är en ny metod för att redigera brytpunkter, där det är ”klick-flytta-klick” i stället för som tidigare ”klick-dra-släpp”.
Jag vet inte om det är den nya redigeringsmetoden som gjort det eller ej, men topologisk redigering fungerar nu över flera lager. De behöver inte ens vara av samma geometrityp! Om jag snappar en linje mot en brytpunkt i en polygon och har topologisk redigering aktiv, så kommer denna gemensamma brytpunkt att gå att flytta, och båda lagren justeras automatiskt (så länge båda lagren är i redigeringsläge). Detta är ju en helt fantastisk funktion som jag inte hade en aning om att jag behövde.
I bilden ovan har jag blandat raka linjer med kurvor och jag kan tänka mig att det skulle vara smidigt med tangentbordsgenvägar för att växla mellan dessa när man skall digitalisera väldigt mycket.
Detta kan man fixa själv genom att skapa de tangentbordsgenvägar man vill ha via ”tangentbordsgenvägar”. Nyheten här är att tillgängliga kommandon är sökbara.
Mera fantastiska nyheter i morgon!