Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Releasevecka – etiketter

Posted on 2018-02-21

QGIS har alltid kunnat hantera texter på ett alldeles utmärkt sätt, men det betyder inte att det inte kan bli ännu bättre. Och det har det blivit!
Skärmbild_2018-02-17_11-10-25.png
Den stora nyheten är det som många kanske skulle kalla ”annotationer”. Vad jag menar är en fullständig individualisering av texter i kartan. I princip allt kan individanpassas till varje enskild etikett i kartan. Position och rotation har egna knappar i verktygsfältet ”Etikettverktyg”. Där finns även en knapp för att ”ändra” etikett, vilket gör att typsnitt, färg, storlek, synlighet, buffert, med mera går att ändra om man skulle vilja det.
Om en etikett exempelvis råkar placeras över en symbol på ett olyckligt sätt, så är det inte svårare än att aktivera anpassningen (görs automatiskt), klicka på ”flytta” och klick-dra etiketten dit man vill ha den! Superenkelt.
Allt detta är möjligt tack vare en ny QGIS-fil med ändelsen *.qgd. Detta är en SQLite databas där man kan lagra projektrelaterad information, exempelvis hur individuella texter i ett vektorlager skall anpassas och justeras. Funktionen kallas sammantaget som ”Auxiliary Storage” och är som sagt en databasfil med samma namn som projektfilen, sparad på samma plats. Det går att spara väldigt mycket relaterat till projektet i denna databas. Exakt vad och hur omfattande har jag inte riktigt satt mig in i ännu, men det kommer att bli spännande. En sak att tänka på är att det inte är en rumslig databas, så geometrier lagras någon annan stans. Här är det bara anpassningar av dessa lager som lagras. Det betyder även att man bör ha ett unikt ID i källan, så det finns något att knyta ändringarna mot.
Att det blir två filer för ett projekt skulle kunna vara ett problem, men det har man också löst. Det är inte standard, men det går att spara projektet i det helt nya filformatet *.qgz. I praktiken är detta en zip-fil med projektfil och auxiliary storagedatabasen i. QGIS kan sedan hantera projektfiler exakt på samma sätt oavsett om det är en *.qgz fil eller den klassiska *.qgs.
Om man vill kan man skicka med andra filer i den komprimerade projektfilen också. Det är vad jag hittat inte en direkt praktisk fördel just nu, men man skulle kunna skicka med en textfil med instruktioner, eller licensvilkor, eller till och med källdata. Just nu så finns det inget ytterligare stöd för qgz-formatet men det kommer att ändras på sikt. Exempelvis kan man lagra typsnitt, svg-bilder, pythonfunktioner eller varför inte utcheckning av data för redigering off-line. Hur snabbt dessa funktioner byggs in i QGIS beror på hur många det är som är intresserade av att finansiera en sådan utveckling.
Är din organisation intresserad så skulle jag tro att Oslandia är det konsultföretag som framför allt jobbat med dessa funktioner, och är beredda att diskutera vidareutveckling. Ett generellt stöd till QGIS.org är också ett alternativ, eller varför inte gå ihop och stötta via QGIS Sverige.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com