Då tar vi en liten titt på uttryck, skript och processer i QGIS3. För det första har det hänt en hel del i toolboxen/verktygslådan.
För det första är allt omorganiserat i nya kategorier och mer fokuserat på de inbyggda funktionerna, vilka även blivit flera, men även färre. En del funktioner som inte har någon som aktivt underhåller dem har tagits bort och en del tredjepartsfunktioner är också borta och måste installeras separat om man vill ha dem i verktygslådan.
Verktygslådan har dessutom fått en del extra knappar. Det går att hantera grafiska modeller direkt med en knapp, och även skript kan skapas direkt från en knapp i stället för som tidigare med ett processverktyg. Här finns även en knapp för historik, resultat och inställningar. Verktygslådan i sig har också fått en knapp i gränssnittet, så man behöver inte längre gå via menyn om man inte vill det.
Modeller för övrigt går nu att exportera som SVG bilder om man exempelvis vill ta med en modell i en rapport av något slag. Detta gör modellen snyggare i tryck än en skärmdump, men det går även att redigera den grafiskt om man skulle vilja det först.
När det gäller att köra processerna så finns även här viktiga nyheter.
Nu körs nämligen processer i bakgrunden. Man får hålla ett öga i statusfältet i QGIS, för det är där indikatorn dyker upp för processer som körs i bakgrunden. Det går att starta flera processer utan att man låser upp hanteringen av QGIS i övrigt och dessa läggs i en kö, där antalet tillgängliga CPU kärnor, eller trådar, avgör hur många processer som kommer att köras åt gången. I kön kan man även se individuell status för processer och det går att pausa och avbryta dessa om det skulle behövas.
I grunden för processer och skript finns Python, och i QGIS 3 så är det Python3 som gäller. Det betyder bland annat att man måste kontrollera vilket som är standard i datorn och vara noggrann om man exempelvis vill installera extra pythtonbibliotek. I stället för ”pip install …” så kan man exempelvis köra ”pip3 install …”.
I uttrycksbyggaren finns det också massor med nyheter.
Utseendemässigt är det inga förändringar, förutom hjälpknappen som jag inte sett tidigare.
Det finns däremot många nya riktigt användbara funktioner och variabler tillgängliga. Exempel på detta är map_crs, map_rotation och map_extent. Det är därför en baggis att ta reda på exempelvis en hörnkoordinat i kartfönstret.
Vill man lägga till en etikett med hörnkoordinat i layouten så finns det nya funktioner för det också, men layout är totalt ombyggd och hanterar kartor lite annorlunda.
Mer om layout blir det i morgon.