Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Molnet är bara andra människors servrar!

Posted on 2018-03-07

Molnet har länge varit ett ”buzz-word” och vi tänker inte så ofta på vad det egentligen är, det viktiga man överväger är om man ”måste” flytta till ”molnet”, för det är väl bra?
Vad man kanske inte direkt funderar över är att molnet helt enkelt är andra människors servrar! Är man bekväm med att överlåta stora delar av den egna verksamheten till en tredje part, så kan det finnas fördelar med detta, man man måste tänka i dessa banor innan man kastar sig in i molnet utan vidare.
Det finns molntjänstleverantörer som är mer trovärdiga än andra och kostnaden kan vara en indikation på detta. Ett talesätt från USA är att:

”om produkten verkar för bra för att vara sann, så är det Du som är produkten!”

Gratis molnlagring kanske inte kostar pengar, men det du lagrar där kan företaget använda för att utvinna information som går att omsätta i pengar.

Alternativ till kommersiell molnlagring

Det som lockar är ju att det är väldigt smidigt med ”molnet” och lokal lagring är lite omständligt.
Men det finns alternativ, även som Open Source. Här tänker jag kika på NextCloud som är Open Source, men de har även tjänster som bygger på denna källkod som de tar betalt för. Vill du så kan du dock sätta upp NextCloud helt på egna servrar och därmed skapa den molntjänst du behöver, utan att sälja ut dina data.
Vill du testa? Det är inte svårare än att installera ett snap-package.

sudo snap install nextcloud

Det går att installera på andra sätt och på (hrm) Windows också, om det är nödvändigt.
När detta är klart är det bara att peka en webbläsare på datorns IP-adress.
Skärmbild_2018-03-03_08-49-11.png
Första gången så får man skapa ett login för administratören och sedan är man igång. Nu kan man lägga till användare, och skräddarsy systemet som man vill ha det.
Det finns även ett system med ”appar” som kan aktiveras och installeras, för att exempelvis lägga till stöd för videovisning, bildvisning, kalendrar och videokonferens. Det finns tillägg för väldigt mycket såväl från NextCloud som från tredje part.
Screenshot_20180303-101141
Det finns även appar för mobila enheter, där det ingår mekanismer för att ”synkronisera” exempelvis bilder från en telefon till en katalog på NextCloud servern. Det går att ställa in olika kataloger och resurser att automatiskt synkroniseras mellan enheter via den egna servern.
För att få igång appen mot servern så måste https aktiveras. Det görs med ett terminalkommando.

sudo nextcloud.enable-https self-signed

Varför egen server?

Om du litar på din molnleverantör och att de hanterar dina data på ett sätt som är ok för dig så kan du absolut välja dessa typer av tjänster. Inte minst då det är enkelt och smidigt (oftast).
Om du däremot av olika skäl inte vill överlåta åt tredje part att hantera din information och dina tjänster, kanske av sekretesskäl eller för att skydda din personliga integritet, så finns det lösningar där du själv sätter upp din egen server för detta.
Det betyder dock inte att du måste ”äga” hårdvaran själv. Du kan anlita tredje part för att hantera hårdvaran och bara köpa processorkraft och bandbredd, servern sätter du sedan upp själv, vilket gör att du har fullständig kontroll över allt (så länge serverhallen inte brinner ner…).
Det finns flera liknande molntjänster och NextCloud är bara en av dessa. Det som jag tycker är intressant är att det är Open Source, som ändå hittat en kommersiell vinkel för att finansiera verksamheten och utvecklingen av mjukvaran.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com