Jag har varit inne på det förut, att gå över till fri och open source mjukvara till 100% kan vara skrämmande och stöta på många hinder på vägen. Denna artikel beskriver det jag tycker är ett lämpligt första steg för den som sitter med en Windowsupplevelse som man inte är helt nöjd med. Det jag beskriver fungerar i stor utsträckning även för Mac.
För det första! De flesta typerna av mjukvaror finns i varianter som är FOSS (Free and Open Source Software). Adobe eller Microsoft släpper inte sina sviter som FOSS, men det finns som sagt alternativ. Många av dessa finns dessutom inte bara till Windows, utan även till Operativsystem som också är FOSS. Att däremot börja med att byta OS är kanske inte att rekommendera.
I stället så skulle jag föreslå att börja med att byta ut de mjukvaror du är minst nöjd med idag, till FOSS alternativ, och successivt ersätta så mycket som möjligt av dina stängda mjukvaror med FOSS.
När sedan allt du har kvar som inte är FOSS är operativsystemet, så är det kanske dags att börja leta efter en Linuxdistribution som passar just dig. De mjukvaror du redan använder finns då i Linuxversioner färdiga att använda på samma sätt som i Windows och den ultimata frigörelsen blir så mycket behagligare.
Att formellt sett bli 100% FOSS kan bli problematiskt i en del fall. Då kan man bli tvungen att kompromissa, får att nå en högre målsättning att i så stor utsträckning som möjligt frigöra sig från ”oket” av inlåsta mjukvaror.
De alternativ jag tar upp här är mina personliga val, och det finns säkert andra som är minst lika bra. Man skall därför veta att om något inte riktigt passar, så är sannolikheten att ett annat alternativ finns runt hörnet ganska stor, om man letar lite.
Internet
Webbläsare du skall testa är Firefox! https://www.mozilla.org/sv-SE/firefox/new/
Det finns möjlighet att även köra Google Chrome, fast då är det ju inte ”äkta” FOSS, men om du trivs med Chrome så är det en möjlighet.
Epostklient att rekommendera är Thunderbird. https://www.mozilla.org/sv-SE/thunderbird/
Såväl Firefox som Thunderbird har dessutom plugin som utökar funktionaliteten med programmen. Exempelvis finns det plugin för kalender till Thunderbird, som även kan synkroniseras med Google Calendar. Alltid trevligt att ha samma kalender i såväl telefon som på skrivbordet.
Det finns sedan massor med Internetrelaterade tjänster som är direkt tillgängliga via webbläsaren och då spelar inte operativsystemet någon roll. Exempelvis så fungerar NetFlix utan problem, medan HBO-Nordic är klart problematisk (på Linux). Många Internettjänster kräver en installerad komponent och några av dessa som även finns för Linux på sikt är DropBox, Spotify, Steam och till och med Skype, men för Skype skulle jag nog rekommendera att man använder https://appear.in/ som är helt webbaserat, men med motsvarande funktioner.
Även om det inte är FOSS så skulle jag nog rekommendera att man skaffar ett Google konto, då detta inte minst ger tillgång till molnlagring och synkronisering mellan enheter för bilder etc, oavsett operativsystem.
Kontoret
Office finns det flera av, men mest kompetent är Libre Office. https://www.libreoffice.org/
Libre Office har ordbehandlare, kalkylark, presentation, layout, med mera, och även om det inte ser ut som MS Office, så lär man inte sakna något när man väl vant sig vid det nya sättet att arbeta.
Vill man att det skall likna MS Office lite mera så kan man välja WPS Office (https://www.wps.com/). Detta är inte FOSS, men på samma sätt som Chrome är det ett alternativ som finns för flera operativsystem.
På kontoret kan det hända att man även behöver CAD och GIS. Att det är QGIS som gäller för GIS är nog ingen överraskning. För CAD så har jag använt FreeCAD. https://www.freecadweb.org/.
På kontoret kan man behöva även annan mjukvara för att hantera projekt, ekonomi etc, men här har jag inte satt mig in i vad som bör väljas för att ha tillgång till samma mjukvaror på flera operativsystem.
Grafik
Rita och teckna med Gimp eller Krita. https://www.gimp.org/, https://krita.org/en/
Gimp är lite mera avancerat och kan i princip likställas med Adobe Photoshop, medan Krita är mer inriktat mot de som tecknar med en ritplatta och är något enklare att komma igång med.
För att rita med vektorgrafik så är det Inkscape som gäller. https://inkscape.org/en/
Detta är ett program som kan ersätta Adobe Illustrator, åtminstone tillhör programmet samma kategori. Om man sitter på Mac kan man även kika på Calligra/Karbon.
Vill man ha ett kraftfullt paket för att hantera foton så fungerar Gimp, men det som jag använder på Linux som är mera likt Photoshop Elements är Darktable. https://www.darktable.org/
Det finns en version för Windows, men jag vet inte hur stabil den är…
Det finns massor med andra alternativ inom denna kategori, så om ovanstående inte passar eller om de inte löser ditt behov så är det bara att söka vidare.
Video och ljud
Vill man redigera film och ljud så finns det också alternativ att välja mellan. För att spela upp dessa så är chansen stor att du redan använder VLC, vilket är ett fantastiskt program oavsett operativsystem.
För redigering på Linux så använder jag KDEnlive (https://kdenlive.org/) som finns till Windows, men man skall nog inte hoppas för mycket på just denna version. Videoredigering är nog ett område man bör vänta lite med och testa när man börjar närma sig ett byte av operativsystem.
För ljudredigering så är det Audacity som gäller. https://www.audacityteam.org/
Mängder av filter och redigeringsmöjligheter för att hantera ljud separat. Audacity är perfekt för den som vill spela in en Podcast eller berättarljud till en video.
Om man vill ha ett mediacenter så väljer jag Kodi. https://kodi.tv/
Mängder av plugin och om man har media på hårddisk så är det ett utmärkt sätt att bygga upp ett snyggt bibliotek med ett trevligt gränssnitt.
Om man vill göra skärminspelningar, eller för den delen inspelningar med vanliga kameror anslutna till datorn så skulle jag rekommendera OBS Studio. https://obsproject.com/
Det är ett komplett program som beroende på hårdvara kan hantera flera bild och ljudkällor för inspelning, men även för streaming till YouTube med flera tjänster.
Jag vill även passa på att nämna Blender (https://www.blender.org/). Det är främst ett 3D modellerings och animeringsprogram, men en del använder den inbyggda videoredigeraren enbart. Blender är ett mycket kraftfullt 3D program som är en direkt konkurrent till etablerade 3D program som Maya och 3DStudio Max. Inte minst i och med 2.8 versionen som är på gång, så kommer Blender att bli än mer konkurrenskraftigt inom sitt område.
Övrigt
I denna kategori finns exempelvis alla ”småprogram” som man hela tiden använder utan att man tänker på det. Det kan vara filhanterare, textredigerare, bildvisare, med era. Förhoppningsvis är dessa så generiska att det inte skall spela så stor roll vad man använder. Men om du använder något speciellt program för exempelvis textredigering så bör du åtminstone kontrollera hur alternativet i FOSS ser ut.
Om man exempelvis brukar skriva en del kod så kan det vara läge att kika lite närmare på Atom från GitHub. https://atom.io/
Denna editor garanterar exempelvis en god interaktion med GitHub för att lagra och hantera kod. Det är inte en liten texteditor, men det kan väldigt mycket.
Förbered byte av operativsystemet
När man sedan är van vid de nya mjukvarorna så kan det vara dags att börja testa alternativ till Windows.
Det gör man enklast med en virtuell dator och då kan man använda Virtual Box. https://www.virtualbox.org/
Med detta program kan man skapa virtuella datorer som man sedan kan installera och testa olika operativsystem på. Om man testar något man inte gillar så är det bara att radera den virtuella datorn och prova en ny. Det finns sååå många alternativ som alla har olika funktioner och utseenden från start, och de flesta är väldigt anpassningsbara om det är detaljer man inte trivs med.
Jag skulle dock rekommendera att man börjar med de lite större alternativen och är mina favoriter för nybörjaren baserade på Ubuntu:
- https://ubuntu-mate.org/
- https://ubuntubudgie.org/ (modernt och snyggt)
- https://xubuntu.org/ (för lite äldre datorer)
Det finns andra som brukar vara rekommenderade för nybörjare, men då QGIS är viktigt för mig så tycker jag att exempelvis Linux Mint är lite krångligare att installera på.
Avslutningsvis
Nu är inte allt jag tagit upp här FOSS! Det finns kommersiell mjukvara som jag nämnt, även om jag inte tror att något jag berört kostar något i licenskostnader för att komma igång.
En del ”purister” undviker helst sådant som inte är FOSS helt och hållet, men man måste vara lite praktisk också. Om jag exempelvis genom att välja lösningar från Google, kan byta från Microsoft Windows till Linux så tycker jag absolut att man är förlåten för detta.
Jag använder inte Linux och FOSS för att jag är ideologiskt motiverad. Jag använder Linux och FOSS för att jag tycker att det är bättre än det som erbjuds från Apple, Adobe, Microsoft eller Esri för den delen. Inte så att de enskilda programmen från dessa leverantörer är dåliga. Det är mer helheten där användarupplevelsen och tillgängligheten samt den personliga integriteten och tillämpad affärsmodell är avgörande. Att FOSS i grunden inte kostar något är bonus, men absolut inte viktigast. Jag lägger faktiskt mer på donationer nu än vad jag tidigare gjorde för licenser på kommersiella mjukvaror, men då använde jag heller inte de dyrare mjukvarorna från dessa leverantörer privat.