Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Hexkarta med SQL

Posted on 2018-03-22

Oj vad jag har krånglat för att få detta att fungera. Vill du göra likadant och hänger med här så slipper du detta krångel, och kan skapa ganska häftiga kartor som resultat.
Det jag vill göra är att skapa en stiliserad karta baserad på det ”hex-grid” som enkelt kan genereras i QGIS. Det kanske finns andra sätt att göra detta på, men jag har inte hittat något som är enkelt.
För det första så behöver jag en karta med ett grundlager.
Skärmbild_2018-03-17_17-15-42.png
Jag väljer en världskarta som jag projicerar i en Miller projektion och sparar som ett nytt lager. Detta var källan till ett av alla bekymmer, nämligen att något av mina lager var i en annorlunda projektion.
Efter detta så vill jag generera mitt hex-lager med ”skapa rutnät”.
Skärmbild_2018-03-17_17-21-17.png
Här får man experimentera lite för att få en indelning som är lagom stor för det man vill åstadkomma och då är det bra att det går att skapa resultaten som tillfälliga lager.
Sedan är det dags för det som krånglade hur mycket som helst, tills jag sparade om mitt kartlager i samma projektion som jag använde när jag genererade rutnätet.
Skärmbild_2018-03-17_17-24-14.png
Jag trodde att det skulle gå att använda st_transform() när jag skapade ett virtuellt lager för att se till att båda lagren hade samma koordinatsystem vid jämförelsen mellan lagren, men se det räckte inte! Det underlättade ju inte heller att det här sättet att skapa nya data är riktigt långsamt, även om man använder en snabb dator. Speciellt med lite mer omfattande data.
Något annat jag kom på var att alltid ”Testa” de uttryck man skriver in. Jag får nämligen inte alltid felmeddelande om jag direkt kör ”Lägg till”, om något är fel. QGIS kör på, och i bästa fall händer ingenting. Annars så hänger sig programmet i någon form av beräkningsloop.
Hur som helst så väljer jag ut ”allt” från rutnätslagret med en select sats. Urvalet görs genom att kontrollera var centroiderna från rutnätet finns innanför kartlagrets polygoner.
Skärmbild_2018-03-17_17-30-46.png
Resultatet, när man är nöjd, sparas sedan som ett eget lager i ett GeoPackage. Det går på tok för långsamt att hantera dessa data i ett virtuellt lager. Lagret tillsammans med det ursprungliga rutnätet använder jag sedan för att skapa min karta.
Jag landar i slutändan i en simpel svart stil med en mycket lätt skugga. Jag har även använt ett nytt lager baserat på en liten negativ buffert, för att separera rutorna något.
world_hex
Jag har även passat på att använda den nya funktionen att ange ett högre dpi vid export som bild direkt ifrån kartfönstret. Bilden ovan är i 300 dpi, vilket främst märks om du klickar på den och visar i full storlek.
Det som också är lite häftigt är att de data som fanns i ursprungskartan har följt med till mina hex-polygoner, och dessa kan användas för att stilsätta kartan på flera olika sätt.
world_hex.png
I bilden ovan är det indelat efter ländernas namn. Hoppas ingen försöker navigera efter detta, eller tycker att jag ställt till med en diplomatisk katastrof.
skärm_befolkning.png
Det går att symbolsätta efter nationernas befolkning (ovan) eller efter GDP (nedan).
world_gdp.png
Naturligtvis så behöver du inte använda ”hex” format för de lager du skapar, men jag tycker att det blir ganska snyggt.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com