När jag höll på med bearbetning av bilder så sprang jag på ett program jag inte upptäckt tidigare. Detta tänkte jag kika lite närmare på här.
Colmap (https://colmap.github.io/) är Open Source och inte riktigt i närheten av de kommersiella alternativen, men det lovar gott och det finns färdiga binära filer för såväl Windows som Mac. För Linux så får man kompilera koden själv.
Jag tycker mig känna igen ganska mycket från VisualSFM, som jag använt tidigare, men hur släktskapet hänger ihop hoppar jag över här.
Kompilering av källkod är inte alls svår och är väl beskrivet på sidorna. Den enda nackdelen är att det kan ta lite tid jämfört med att bara ladda hem och köra på Windows och Mac.
Jag väljer ”Automatic Reconstruction” och pekar ut en arbetskatalog och en katalog med bilder. Sedan är det bara att köra, om man inte vill göra någon extra inställning. Om du inte har ett nVidia kort skall du vara noga med att stänga av GPU alternativet. För mig kraschar programmet annars.
Programmet diskriminerar inga CPU kärnor eller GPU Cuda Cores, om dessa finns tillgängliga. Nej, i princip alla tillgängliga resurser används för att köra beräkningarna, så det bästa är att bara låta datorn vara tills den räknat färdigt. Det går dock att begränsa antalet kärnor som skall användas, om man nu vill läsa lite mail eller kika på en kattvideo medan man väntar.
Exempel med bilder från den superbilliga drönaren E85.
Det glesa punktmolnet som skapas kan man sedan exportera som modell i exempelvis *.ply format, vilket kan användas i exempelvis MeshLab eller CloudCompare.
Det går att ta betydligt mer kontroll över processen, men det hoppar jag över nu. Det är bara kul att kika på Open Source alternativen lite då och då för att se om det fortfarande är värt att betala för kommersiella alternativ. Detta beror naturligtvis på vad man skall göra, men jag behöver kunna mäta och skapa nya data och då är det i de flesta fall en bit kvar för den här typen av program. Men då finns ju exempelvis WebODM…
Jag kommer inte längre med Colmap här och nu, eftersom min laptop inte har några Cuda kärnor, vilket tydligen behövs för att bygga ”dense cloud”, men det kommer jag sannolikt att testa på en annan dator när det blir lite tid över.
Orelaterad Bonus
Under veckan har jag åter imponerats av Open Source mjukvara. Den här gången är det ”Krita”, ett professionellt ritprogram speciellt lämpligt för de som använder en digital penna på skärmen eller en ritplatta.
Krita 4.0 släpptes nyligen och är nu bättre än någonsin. Kika in på https://krita.org för att se exempel på vad som är möjligt, eller sök efter Krita på YouTube för helt makalösa bilder.
Det som jag hittade med programmet som inte hör till vanligheterna på Linux är att man även byggt en så kallad *.appimage, vilket närmast kan liknas vid en *.exe på Windows, fast där alla beroenden är inbyggda i filen. Jag tycker det är lite synd att man väljer detta sätt att distribuera program, men det är smidigt och för den som inte är van vid programbibliotek så kan det vara enklare att hantera.
Om du har en ”Wacom” skärm eller ritplatta så tycker jag absolut att du skall testa Krita, det är ett helt fantastiskt ritprogram, som dessutom inte behöver kosta ett öre att prova och använda.
Peter Falkingham har gjort ett utförligt test av olika SFM-programvaror. Har själv testat ColMap men min dator satte tyvärr stop… Blir fler försök framöver.
https://pfalkingham.wordpress.com/2017/12/17/free-photogrammetry-software-review-2017/