Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Borra i Statistik

Posted on 2018-03-29

I den här artikeln gör jag ett återbesök på SCB hemsida och statistikdatabasen.
Skärmbild_2018-03-25_08-47-00.png
Den här gången funderar jag på hur löneläget i Sveriges kommuner ser ut. Inte medellön, för det är inte så svårt att inse att det är större städer, eller utbildningsorter som borde ha ett högre löneläge. Jag är mer intresserad av hur många per kommun som befinner sig i de lägre lönenivåerna.
Statistikväljaren (bilden ovan) kan anpassas hur mycket som helst och det man behöver se till när man jobbar med GIS är att man även har en referens till de områden som man är intresserad av.
Skärmbild_2018-03-25_08-55-03.png
Tabellen från SCB sparade jag som kommaseparerad text och denna läser man in med dialogen ”Datakällor”. Sedan skapar jag en koppling till kommunkartan, som också kommer från SCB.
Nu har jag ganska många rader per kommun, så för att titta på olika inkomstklasser så får jag göra ett urval i statistiktabellen och uppdatera kartan, för att värdekolumnen med antal personer i varje inkomstklass skall uppdateras.
Skärmbild_2018-03-25_09-04-39.png
Med detta som urval kan jag skapa en karta för varje inkomstklass och sedan jämföra var det finns flest personer i varje inkomstkategori.
statistik.png
Det är väl egentligen inte så förvånande att det är där det bor mycket människor som det även finns flest människor med ingen, eller låg inkomst.
Det går att räkna fram andelen per invånare i stället för ett totalantal, vilket kan vara mer rättvisande. Det jag var intresserad av var om man genom att flytta till större städer för att öka sin inkomst, inte lika gärna ökar risken för det omvända. ”Det är ju i städerna man tjänar mest pengar”. Jo men det är lite ett lotteritänkande. ”Man måste satsa för att vinna”. Men man måste också vara medveten om att de flesta som spelar på lotteri förlorar. Det här är inte samma sak, men man skall nog inte bländas av att storstaden alltid är så bra och att det är där man skall vara.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com