Det blir fler och fler tjänster som erbjuder satellitbilder till oss konsumenter. En del kostar pengar, andra är helt gratis. En del kan man dessutom komma åt utan registrering. Det som är någorlunda nytt är att man inte bara har en enorm tillgång till olika bilder, utan dessa är dessutom väldigt nya.
Det finns naturligtvis bilder och tjänster som inte är speciellt aktuella, exempelvis alla dessa WMTS/REST tjänster från exempelvis Google, Bing och Esri. Detta är i många fall högupplösta bilder, men de är sammansatta av fler olika bilder, tagna vid flera olika tillfällen, och det är omöjligt att veta när just det område du är intresserad av är tagen.
Landsat och Sentinel
Från USA kommer Landsat och från EU Sentinel. Dessa är någorlunda jämförbara tjänster med multispektrala bilder (bilder med fler våglängdsband än rött, grönt, blått) med global täckning. Det finns arkiverade bilder som garanterar att det finns bra, molnfria bilder för varje plats över hela jorden, men det som är mest intressant är att omloppstiderna från att satelliterna passerar till att bilderna finns tillgängliga räknas i timmar och dagar.
Landsat 8 kan ge bilder med runt 15 meters upplösning som baseras på pankromatiskt skärpta 30 meters färgband. Pankromatiskt skärpta betyder att man har tagit RGB bilder med lägre upplösning och kombinerat dessa med ljus och kontrast från en gråskalebild med högre upplösning. Landsat 8 bilder är lite krångliga att framställa, men det finns även tjänster som erbjuder redan skärpta bilder. Med QGIS kan man kombinera fyra våglängdsband (RGB+Pankromatiskt) och presentera resultatet korrekt.
Sentinel 2 är modernare satelliter med något annorlunda våglängdsband än Landsat. Färgbanden i Sentinel 2 är i betydligt högre upplösning än Landsat och de behöver inte skärpas med ett pankromatiskt band. Sentinel 2 ger 10 meters upplösning enbart med RGB-banden.
Från exempelvis https://remotepixel.ca/ kan man söka efter de senaste bilderna från Landsat och Sentinel, men även arkiverade bilder finns tillgängliga när man klickar på en ”scen”.
Sidan kräver ingen inloggning och man kan välja att hämta bilder som är färdigbearbetade och klara att läsa in i exempelvis QGIS.
Runt 10-15 meter är så bra man kan få utan att det kostar något, men det duger väldigt bra för att exempelvis framställa kartor runt skala 1:50’000 och exempelvis automatklassificera vegetation som skog och odlad mark. Vatten är dessutom väldigt enkelt att klassificera med våglängdsband i nära infrarött (NIR).
DigitalGlobe
Det finns flera företag som erbjuder satellitbilder med högre upplösning. Ett av dessa är DigitalGlobe (https://www.digitalglobe.com/).
Det är väldigt enkelt att söka och förhandsgranska bilder med tjänsten, men om man vill hämta bilder med full upplösning så behöver man ett konto med DigitalGlobe. Via detta konto så sköts betalningen av de bilder som hämtas.
Det kostar säkert en del, men om man vill ha aktuella bilder med hög upplösning så får man vara beredd på att betala en slant.
Dessutom så finns det användningsvillkor och licenser förknippade med bilderna, så räkna inte med att du kan göra precis vad du vill med bilderna du köper.
Moderna satelliter
DigitalGlobe använder traditionella satelliter som sveper runt jorden i förutsägbara banor och tar bilder någorlunda regelbundet, under olika förutsättningar. Dessa satelliter är stora och väldigt dyra. Även att få dem på plats är dyrt, för att inte tala om att hålla dem där.
Ett företag som gått helt åt andra hållet är Planet (https://www.planet.com). De använder traditionella satelliter, men det som är mest intressant är deras närmare 200 (!) mikrosatelliter kallade ”Doves” (duvor).
Dessa har en omloppsbana som ett ”pärlband” från norr till söder och denna bana är synkroniserad med solen. Resultatet blir dagliga bilder av jorden med optimal solvinkel. Mängden satelliter gör att systemet med satelliter i princip fungerar som en ”skanner” som hela tiden skannar av hela jordytan, hela tiden. 300 miljoner kvadratkilometer varje dag!!!
Den tjänst man erbjuder är högst anpassningsbar. Är man exempelvis lantbrukare så kan man abonnera på det egna intresseområdet och få bilder med ett intervall man tycker är tillräckligt för att följa grödornas hälsotillstånd och utveckling. Med 3.9 meters upplösning så kan du väldigt noga se exakt var det kan behövas åtgärder som extra bevattning, med stöd av de våglängdsband som är tillgängliga.
Bilderna här är CC BY SA Planet.com.
Nu är ju inte 3.9 meter speciellt hög upplösning, men man kan få även högupplösta bilder från Planet med SkySat (0.72 m). Då blir det dock inte säkert lika aktuella bilder. 3.9 meter räcker dock ganska långt i många tillämpningar och för att få en känsla för hur hög upplösning det är så kan du klicka på bilden nedan.
Planets satelliter ”lever” inte speciellt länge utan tas ner regelbundet och brinner upp i atmosfären. De bygger och skjuter upp nya satelliter hela tiden och de kan skjuta upp mängder av satelliter på en gång. Satelliterna är ju inte mycket större än en termos.
Trender
Just det här att man kan få tillgång till aktuella bilder snabbt och i princip var som helst på jorden är en trend som fler företag börjar haka på.
Via Copernicus och FRONTEX, EU Satellite Centre och European Maritime Safety Agency (EMSA) kan man få tillgång till satellitbilder med 0.40 meters upplösning. Det är ett samarbete med DigitalGlobe och deras konstellationer med satelliter som gör detta möjligt. Bilderna är tillgängliga efter maximalt 3 timmar från det de är tagna. Nu är detta något som inte är tillgängligt för vem som helst, men om man har tillgång till tjänsterna jag nämnde tidigare, så finns möjligheten.
Dessa tjänster är ett jättebra komplement exempelvis till användningen av drönare. Det går inte att ersätta satellitbilder med drönare, med mindre än att det finns drönare med piloter för varje tiotal kvadratkilometer på jorden. Att sköta en generell övervakning från satellit och sedan komplettera med drönarbilder för intressanta områden eller platser där man ser förändringar, ger en ständigt aktuell uppfattning av ett geografiskt område.