I detta inlägg blir det (mest teoretiskt) resonemang kring hur man kan jobba med GIS och inhämtning när man är ute och rör på sig.
Det finns appar som Qfield, som i princop är QGIS fast på en mobil enhet. Gränssnittet är tillrättalagt, men projektfiler fungerar på den mobila enheten utan att behöva konverteras. Här kommer jag dock att fokusera på en metod och ett verktyg som inte kräver att man installerar någonting på valfri mobil enhet.
Kortfattat så är GeoPoppy en bärbar ”server” som lyfter ut data från kontoret och gör dessa tillgängliga via en mobil wifi hotspot och en webbläsare. När man sedan är tillbaka på kontoret efter att ha gjort sina redigeringar, så kan man synka tillbaka dessa data.
Projektet finns på https://github.com/jancelin/geo-poppy och som framgår av bilden ovan så har det ett franskt ursprung.
Detta är faktiskt det största hindret till att programmet inte fått en större spridning. Det finns färre fransktalande i världen än vad somliga tror.
Att så gott som all dokumentation är på franska är den enskilt största anledningen till att jag inte gjort fler tester med programmet än vad jag redovisar här. Det är dock ett såpass spännande koncept att jag vill skriva om det så att du som kan lite franska kan prova.
Raspberry Pi
Systemet installeras på en Raspberry Pi och strömförsörjs via lämplig power-bank när man är ute. Det skall även fungera på en Pi Zero, vilket är fantastiskt inte minst med hänsyn till att denna är så liten och kräver väldigt lite ström.
Det krävs en ”hatt” eller annan anpassning för att göra det möjligt att interagera med systemet utan att behöva ansluta via ssh (motsv.). Jag tror inte att detta är nödvändigt, men en display och några knappar är säkert användbart.
På servern så snurrar PostGIS och QGIS Server med en webbklient. Det är inte QGIS Web Client, utan utvecklarens egna ”Liz Map”. Exakt vad det är för skillnad har jag som sagt inte kunnat kontrollera.
Allt görs via ett webbgränssnitt, men om man vill kan man lägga till en GPS modul till servern, vilket gör att den hela tiden lagrar ett spår, men utan att någon praktisk information lagras.
QGIS
Då det är en tjänst baserad på Liz Map så gissar jag att man använder QGIS plugin för detta när man gör i ordning data för servern. Om det verkligen är så är dock lite oklart då mina språkkunskaper inte riktigt räcker till.
Geo Poppy bygger på QGIS 2.18 LTR, så det är det som är utgångsläget om man vill använda systemet.
Slutsatser
I den utsträckning jag kan dra några slutsatser alls om Geo Poppy, så är det ett intressant koncept. Att i stället för att synka klienter på kontoret, synka en server, öppnar upp för flera möjligheter. Inom wifi avstånd så kan flera personer ansluta (tror jag) och få tillgång till data på servern, samt hjälpas åt att registrera objekt.
Exempelvis vid en arkeologisk utgrävning så kanske detta vore användbart? Varje arkeolog kan dokumentera fynd med en vanlig smartphone. Insamlade data finns tillgängliga i samma smartphone medan man gräver sig djupare nedåt (om det är så man brukar göra).
Om det är Geo Poppy som är den bästa lösningen vet jag som sagt inte. Det skulle lika gärna kunna vara en laptop, men då får man göra lite utveckling själv. Geo Poppy är ett färdigt koncept, som jag däremot överlåter till fransktalande att prova.