Ni som hängt med ett tag vet att jag håller på en del med 360 fotografering och hur man kan använda dessa bilder för att samla in information som sedan kan visualiseras och bearbetas geografiskt med olika mjukvaror.
Nu har jag hittat ännu ett ”program” som i stort gör allt jag behöver, men som tyvärr inte är helt perfekt.
Det handlar om Cupix (https://www.cupix.com/) vilket är en molntjänst för att automatiskt bearbeta sfäriska panoramabilder och sedan leverera punktmoln, texturmodeller och interaktiva verktyg för att mäta och visualisera bilderna, direkt i valfri webbläsare.
Det är detta med molntjänst som är min stora invändning mot programmet. Hade det funnits en licensierad version av mjukvaran jag kunnat köra på en egen workstation/server offline från Internet, så hade jag nog accepterat en relativt hög prislapp.
Som det är nu så lovar man att kontoägaren äger alla bilder och att ingen kan komma åt dessa om man inte själv publicerar bilderna, men i en del fall så vill man helt enkelt inte ansluta till Internet över huvud taget, punkt!
Nåja, ännu så länge så är det gratis att testa tjänsten, men när man lämnar ”beta” stadiet så kommer det att bli någon form av prenumerationstjänst för tjänsten.
Jag slet fram den gamla 360 kameran och gav mig ut på lekplatsen i närheten av hemmet, det var ju trots allt en strålande vårdag, även om lekplatsen inte var i särskilt god form efter den hastiga snösmältningen.
Samtliga bilder laddades upp till mitt nyskapade konto på Cupix.
Sedan är det bara att vänta på att man skall få en beräkningsslot på servern så att bilderna kan bearbetas. Hur lång tid det tar beror på många faktorer, inte minst om det är många som väntar i kö samtidigt. Är det sedan många bilder så tar det naturligtvis längre tid än om det är några få. Man måste dock ha mycket stort överlapp mellan bilderna, så det blir fler bilder än man från början tror.
När allt är klart kan man börja med att se en överblick av bilderna.
Här finns flera inställningar som jag inte kikat direkt närmare på, utan jag är mest nyfiken på hur allt blev sammanfogat och beräknat. Oboy, jag blev inte besviken.
Alla bilder är markerade på en ”karta” till vänster, men de närmaste bilderna finns även med i panoramabilden som man kan panorera runt i och zooma som man vill i.
Kartbilden hade dessutom visat väggar och liknande om man gjort samma sak inomhus, vilket i princip blir en planritning av enklare typ.
Det går att göra en hel del, men jag vill testa lite andra miljöer också så snabbt vidare. Jag slänger in en ”kub” svävande över planen som man kan kika på om man vill det. Vill du prova mitt snabbprojekt? Det kräver registrering så jag tvingar ingen. Klicka på: https://players.cupix.com/p/N9DZ5p4y
Det går att ladda ner alla 3D data också. Man klickar på en länk och får ett mail med ännu en länk till en nedladdningsfil.
Filerna som slutar på *.ply är punktmolnsfiler och *.obj är texturerade modeller. Filerna kan öppnas i exempelvis MeshLab. Jag får laborera lite till för att se om det går att använda dessa filer till det jag framför allt saknar med Cupix.
Slutsatser
Tjänsten är som sagt nära nog perfekt, om det inte vore för att man är bunden till molnlösningen. Det är enkelt att fånga bilderna, även om jag önskat att det räckt med lite färre bilder. Det går att sätta en referens för att göra det möjligt att mäta i bilderna. Det kommer att gå att ladda ner punktmoln och texturerade modeller, vilket också är bra. Den som skall titta på resultatet behöver bara en webbläsare och visualiseringen är utmärkt.
Jag kanske hade önskat att det vore lite lättare att skapa geodata direkt från bilderna, det vill säga att det gått att skapa geometriska former direkt i gränssnittet som sedan kunnat laddas ner som exempelvis GeoPackage, eller till och med GeoJSON (jag är inte kräsen).
Hade dessutom geotaggade foton kunnat användas för att sätta skala och georeferens i resultatet så hade det varit intressant med en integration av en webbkarta också.
Jag får nog fortsätta att leta efter det perfekta programmet, men Cupix är en god kandidat till delar av vad jag vill kunna göra. Vi får väl se vad tjänsten kommer att kosta så småningom. Gruppen bakom har ett antal andra företag bakom sig, samtliga uppköpta av större bolag, så vi får väl se om det över huvud taget blir någon färdig fristående tjänst, eller om den kommer att återuppstå under ett annat namn så småningom.