Bearbetar du bilder i QGIS? Om du bytt till QGIS 3 så kanske du då saknar OTB toolbox? Likt en del andra tillägg som tidigare fanns i kärnan av QGIS koden, så har OTB tagits bort då det finns ganska omfattande krav på att man installerar tilläggsprogram och liknande. Det är också en fråga om att någon måste underhålla dessa delar av koden, vilket det inte funnits någon som varit villig att göra inom QGIS projektet.
Däremot så är inte allt nattsvart för OTB vänner.
Man behöver fortfarande installera OTB separat! För Linux är det fråga om ett terminalkommando:
sudo apt install python3-otb
Under förutsättning att man har lämpligt programbibliotek uppkopplat. För alla andra så kan man kika på https://www.orfeo-toolbox.org/download/.
Via gitlab (https://gitlab.orfeo-toolbox.org/orfeotoolbox/qgis-otb-plugin) kan man sedan hämta källkoden för toolboxen och på ”vanligt” sätt packa upp plug-in katalogen på sökvägen för övriga plug-in i hemmakatalogen. Men det är inte helt och hållet frid och fröjd.
Ännu så länge är det bara en ”beta” så man har valt att inte stödja 3.0 av QGIS. Vill du därför testa så blir det till att installera QGIS Master.
Jag kan installera tillägget och aktivera det, men när det är dags att göra inställningarna för att peka ut kataloger för de filer och kataloger som tillägget är beroende av, så får jag felmeddelande i sista steget. Om det är en bugg i QGIS eller i tillägget vet jag inte och jag lägger inte mer tid på att få det att fungera just nu.
Det viktiga i sammanhanget är dock att många tillägg till QGIS kommer att hanteras på det här sättet i framtiden. Tilläggen kommer att ligga i biblioteket för insticksprogram och i dialogen så kommer det förhoppningsvis finnas information om vilka beroenden insticksprogrammet har. På så sätt så blir det en liten omväg att lägga till viss funktionalitet, men det blir betydligt tydligare vad som krävs för att det skall fungera, samtidigt som grundkoden i QGIS blir lite, lite mindre omfattande.
Vi får väl se om man bryter ut fler av de tillägg som nu ligger i ”core” koden framöver. GRASS skulle kunna vara ett sådant men även SAGA, där man dock hittills valt att behålla dessa i core på grund av den stora användningen, och att detta skulle drabbat väldigt många i QGIS 3.0 om man valt att inte ta med den. GDAL skulle kunna vara i samma situation, men där tror jag att man är betydligt mer benägen att behålla funktionaliteten i core, då mycket annat är beroende av just GDAL.
0 svar på ”OTB i QGIS 3”