Förra veckan laddade jag hem alla 25 meters höjddata från Copernicus. Det blev över 50 Gb, vilket skulle kunna vara ett bekymmer, men inte för QGIS. Jag behöver inte ens packa upp zip-filerna, utan kunde enkelt skapa en virtuell rasterfil för alla data. Detta gör att jag kan stilsätta höjddata på ett homogent sätt, som ett enda lager. Men hur stilsätter man bäst höjddata i QGIS?
Som standard så är det en gråskala från svart till vitt, men hur roligt är det? Nej, pseudofärg och vilken färgramp som helst blir roligare.
Däremot så kanske alla inte är speciellt praktiska i så många tillämpningar, men det är i alla fall roligt att prova lite olika alternativ.
Det finns många färgramper att välja på som standard, men ingen som är riktigt klockren för att visualisera höjddata. Men det är inte speciellt svårt att göra en själv, eller välja en från något av de lite ”dolda” förvalen.
Om man väljer att skapa en egen, så kan man välja alternativet ”Cpt-city” och där exempelvis gå in på kategorin Topography och välja ”wiki-schwarzwald”.
Denna kan man sedan enkelt justera i stilpanelen, så att exempelvis allt under ”0” meter sätts till en mer ”havsnivåliknande” färg, medveten om att det finns landområden som ligger under havsnivån. Ett bättre sätt kan vara att sätta just havsområdet till transparent och välja en bakgrundsfärg som passar bra.
Om man sedan lägger på ett blandningslager med höjddata stilsatt med en hillshade, så kan resultatet mycket enkelt bli ganska trevligt och lättbegripligt, utan att man behövt göra speciellt mycket för att få till det.
Hillshaden får lätt lite skarpa kanter vid kusterna, och om man inte vill ha dessa så kan man ändra till ”Medel” under utzoomad omsampling och öka Översamplingen något. Det kräver lite mer datorresurser, men fungerar.
Sedan skall man inte glömma att detta är höjddata med 25 meters upplösning! Att titta på hela Europa på en gång är därför lite overkill.
Zoomar man in lite, så blir det genast lite mera intressant.
Eller varför inte hela vägen in till pixlarnas potential…
Dessa höjddata håller samma upplösning som Lantmäteriets öppna data, fast med täckning över hela EU. Det går exempelvis att göra en karta över Island med denna stil, på ganska enkelt sätt.
Om du vill ladda ner dessa höjddata själv, så kan du göra det via https://t.co/aO4LY7wBEP