Dags för vad? Fixa i ordning den gamla datorn naturligtvis… Du vet att du har en liggande som du inte vet vad du skall göra med! Så leta reda på ett USB minne på minst 4 Gb (typ) och plocka fram den gamla datorn så kör vi.
Jag kommer att installera i en virtuell dator som jag gett 4 Gb Ram och 30 Gb hårddisk, men systemet jag installerar klarar sig med mindre.
Gå till https://ubuntubudgie.org/downloads och ladda hem isofilen för Ubuntu Budgie 18.04. Välj 64-bit för en halvgammal dator men om din dator är ännu lite äldre så bör du välja 32-bit versionen. Jag har valt Budgie för att jag tycker att det är en mycket trevligare variant än standard Ubuntu, men du kan tillämpa samma metoder för andra Ubuntubaserade distributioner.
Du skapar en bootbar USB med iso-filen med programmet Rufus (https://rufus.akeo.ie/). På sidan finns instruktioner för hur du gör i detalj, så det hoppar jag över här. Om du har en Mac så får du söka efter ett annat program för att göra USB disken bootbar.
En del datorer är inställda så de inte kan boota från USB och då kan man behöva göra ändringar i Bios. Är man uppmärksam vid starten av datorn så står det ibland en fråga att; om man vill boota från det insatta minnet, så skall man trycka valfri tangent. Det kan även vara F10 för att komma till en meny för boot-alternativ. Oavsett vilket så skall du se till att du startar datorn från det nyligen skapade USB-minnet.
Om allt går väl så kommer datorn att starta och en skärm som ser ut som ovan dyker upp. Välj bara språk och tryck på ”Installera Ubuntu Budgie”.
I efterföljande dialoger väljer, eller bekräftas val av tangentbordslayout, val av installationsdisk (välj radera och installera), om man vill installera extra drivrutiner så är det ett enkelt extra kryss i en av dialogrutorna. Jag skulle rekommendera att du kryssar i denna, men du måste inte.
Du väljer ett inloggningsnamn och lösenord samt om du vill logga in automatiskt eller inte. Detta är ”administratörskontot” och du kan skapa fler användare senare, om du skulle vilja det.
När dialogrutorna är färdiga så installeras systemet, vilket tar några minuter, sedan så kommer det upp en ruta som talar om att allt är klart. Bara att starta om.
Installationen är nu klar och det går att börja jobba bäst man vill. Men jag vill göra en del tillägg och anpassningar.
Jag har tidigare skapat ett skript för att uppdatera och installera en massa saker för Ubuntu system, vilket inte helt fungerar (ännu) för 18.04. Däremot så har jag plockat några väldigt vanliga saker (inklusive QGIS) och skapat ett nytt skript som fungerar.
Du hämtar och kör skriptet med två kommandon i terminalen. Terminalen hittar du i dockan till vänster och heter ”Tilix”.
Vill du kopiera och klistra in kommandona så kan du göra det nedan. Tänk på att det är shift-ctrl-v som är tangentbordskommando för att klistra in i terminalen, men det går att högerklicka och välja klistra in också.
wget https://raw.githubusercontent.com/klakar/geosupportsystem/master/bionic-post.sh sh bionic-post.sh
Under installationen så kommer du att få godkänna att typsnitt från Microsoft installeras. Tryck bara på ”tab” för att markera ”ok” och sedan enter. På samma sätt markerar och accepterar du licensvillkoren, samt ytterligare någon gång under installationen.
Installationen tar ett litet tag, inte minst beroende på din Internetuppkoppling. När den är klar så öppnas någon enstaka dialog för att hjälpa dig att installera eventuella drivrutiner för grafikkort och liknande.
Vill du få en bra introduktion till ditt nya operativsystem så rekommenderar jag att du starta Budgie Welcome. Om denna dialog inte starta automatiskt så tryck bara på ”windowsknappen” och skriv ”budgie welcome” så dyker programmet upp.
Här kan du få en introduktion till systemet, hitta genvägar till diverse inställningar och olika rekommendationer. En del är redan gjort med skriptet, men det skadar inte att söka lite.
Det är nu det roliga börjar.
Experimentera med tema, typsnitt, ikoner, skrivbordsbakgrunder, med mera. Alla teman fungerar inte lika bra med alla program du använder, men om du inte hittar något du trivs med direkt så finns det fler att ladda ner. Det är bara att googla om man inte vet vad man skall göra. Flytta och anpassa dockor och menyer, inloggningsskärmar med mera. Även om Budgie är snyggt redan från början så kan man anpassa väldigt mycket, om man vill det.
När systemet väl är igång så är det väldigt lite som behöver göras. Kan man bara förlika sig med att många åtgärder som föreslås i forum och google-resultat innebär att man skriver kommandon i terminalen, så är Ubuntu Budgie (eller annan Linuxdistribution man trivs med) helt fantastisk att jobba med.
Skriptet jag skapat har installerat massor med extra program, som du inte säkert behöver, men det är lika lätt att ta bort program som det är att installera nya. Gå bara till ”Programvara” och sök efter sådant du saknar, eller ta bort sådant du inte behöver. Hittar du inte något så googla. Det kan gå att lösa på andra sätt också. ”Programvara” håller koll på att dina versioner är de senaste och frågar om du vill uppgradera när det finns nya. Inget behov av att själv leta och kontrollera, det sköter systemet.
Om nu datorn du använde inte är otroligt gammal, så kanske du märker att den inte alls är lika trött och seg som den var tidigare när den hade Windows installerat. Den där nya datorn som du knappt får använda ändå för att någon hela tiden skall spela spel eller kolla på YouTube, behöver inte saknas lika mycket längre.