Windows eller Mac? Snart kanske det naturliga svaret är Chrome!
Chromebook är en familj med lättvikts-, lågenergi-, lågeffektsdatorer baserade på Googles operativsystem Chrome, som i sin tur körs på en kärna från Linux.
Från början var Chrome OS i princip en webbläsare och alla program eller appar kördes genom webbläsaren. Inget annat gick att använda. Men så är det inte längre.
Det har sedan en tid tillbaka varit möjligt att köra Android Appar i Chrome OS. Det är inte så konstigt då även Android är ett operativsystem baserat på Linuxkärnan.
Alla Chromebooks kan inte enkelt köra Android Appar, men Googles egna ”Pixelbook” har PlayStore inbyggt från start. Pixelbook är inte en enkel Chromebook. Det är en maskin med i5 eller i7 CPU och med 8 eller 16 GB Ram samt en NVME SSD på upp till 512 GB. Den är inte billig! Priset startar på $899 (säljs officiellt inte i Sverige ännu).
Något som ändå kan motivera priset förutom möjligheten att köra Android Appar är att det snart kommer att gå att köra Linuxprogram direkt på Chromebook OS, och Pixelbook skall vara en av de enheter som kommer att vara först ut.
Linuxprogram kommer att köras i en isolerad virtualiserad container med Wayland och baserat på Debian Stretch. I praktiken så kommer program att få egna ikoner och fönster som de körs i, precis som alla andra appar. Du kommer att ha tillgång till filsystemet och i allt väsentligt så fungerar programmen som på vilken Linuxdator som helst.
Med stödet för Linuxprogram så kommer utvecklare äntligen att kunna utveckla för Chrome OS på Chrome OS. Att man sedan dessutom kan sitta och köra QGIS på en Chromebook vore inte så dumt.
Så, blir min nästa dator en Pixelbook? Nej, det blir det inte. För samma pengar så får jag en mera kraftfull dator som kan köra Linux direkt, betydligt mera effektivt. Vill man ha en lite enklare tillvaro än Linux standard, så kan dock Chromebook möjligen vara ett alternativ, om pengar inte är avgörande. För kontoret där man kanske har en kraftfull workstation så skulle möjligen en Pixelbook kunna vara en lagom ”fältdator”. Touchskärm, men med laptopprestanda kan vara en bra kompromiss. Den ser dessutom riktigt ”fräsh” ut. ”Coolt”
Så länge programmet man vill köra finns till Debian Stretch (senaste versionen av Debian) så skall man teoretiskt kunna köra dessa på en Chromebook med stöd för Linux. Vi får väl se när/om Google släpper lite fler produkter på den Svenska marknaden än WiFi moduler och Chromecast. Andra tillverkare kommer nog att börja släppa lite mer kraftfulla Chromebooks med stöd för Linux i Sverige, vi får se om det sker i närtid…
Mycket intressant omvärldsbevakning, men jag tycker det är lite skrämmande att vi (människor) inte har kommit längre än så här i paritet med våra tekniska landvinningar. Charles Babbage och Ada Lovelace ler i sin mekaniska himmel.
Sårbarheten p g a nätberoenden ökar hela tiden och Google har hittills med sitt Chrome OS bara gjort det än värre med 100% Internetberoende (förutom att vi även här behöver elström förstås för att köra prylarna). Så vi får väl hoppas att detta operativsystem både kan komma att laddas ner och köras på halvgammal ”standardhårdvara” och att många av dess appar (som t ex QGIS) kan fungera d v s arbeta offline utan tillgång till Internet – som t ex i flera appar för Googles andra OS Android. Men då måste Google ändra sitt slutna Apple-tänkande här.
Apropå nät så borde man ju analogt med biltankning (välj energityp själv) ändå kunna köra många appar-program i sin datorenhet ett försvarligt antal ”tidsmil” utan internetkoppling på samma självklara sätt som ens egen laptop eller mobil tankas med elström. Här handlar det ju mycket om vilka som skriver kravspecen visavi teknikdesign som vi andra får rätta oss efter – år ut och år in…