Den senaste versionen av uDig släpptes 2013. Det var version 1.4 och samma år kunde man även ladda hem alpha versionen av 2.0, men detta ledde ingen vart då. Det fanns även en ”release candidate” för 1.5 under 2015, men inte heller denna ledde till så mycket mera.
Nu när det så fem år efter den senaste releasen släpps en stabil version, så kan man fundera på vilket behov eller vilken ”nisch” uDig 2.0 är tänkt att fylla.
Via GitHub eller http://udig.refractions.net/ så kan man hämta installationsfiler för Windows, Linux och Mac. Jag kör självklart Linux. Så medan installationen pågår så skall vi mycket kort titta på vad uDig är. Namnet står för ”User friendly”, ”Desktop located”, ”Internet oriented”, ”Gis ready”. Det är en applikation skriven i Java och om man skall vara ärlig så är det inte speciellt användarvänligt att komma igång med detta. Det blir många problem på vägen, trots att nödvändiga java-bindningar skall vara inkluderade i både Windows och Linux varianten.
Dokumentationen och instruktionerna är väldigt bristfälliga, där en del innehåll inte är uppdaterat sedan 2015 och hopblandat med det nya… suck.
Beskrivningen på GitHub ”Download, unzip and run”, är lite väl förenklad…
Efter mycket vedermödor, så fick jag i gång programmet (ovan). Men det är ju inte en imponerande GUI upplevelse man möts av. Ett första intryck är viktigt, men det skall inte vara avgörande för vad man tycker om en applikation.
Jag börjar med att lägga till lite data.
Jag börjar med att direkt prova om det fungerar med GeoPackage, vilket det gör om man går via ”Files”. Även rasterdata går att lägga till på samma sätt, men om man kommer från QGIS så är arbetssättet väldigt olika och därför inte speciellt snabbarbetat.
Det hjälper ju inte heller att de Tutorials och länkar som finns i gränssnittet inte fungerar över huvud taget.
Jag tycker inte om att kritisera Open Source Projekt, och det kan ju vara så att jag totalt missat syftet med den här utgåvan av uDig. Du som har ett GIS idag som du är skapligt nöjd med behöver inte lägga någon tid på uDig, speciellt inte om du känner dig osäker på hur man löser javaproblem eller bara ”packar upp och kör” en javaapplikation.
Det kan hända att uDig är helt perfekt för någon kategori människor, men mainstream är det inte! Är du nyfiken, så testa gärna, men jag skulle tro att version 2.0 får ses lite som en nystart där man testar och laborerar lite för att förhoppningsvis komma tillbaka till något som fungerade ungefär lika bra som 1.4 för fem år sedan.
Då såg jag uDig som en enkel och snabb GIS applikation som framför allt skulle göra det enkelt och smidigt att titta på karttjänster på Internet, men det var absolut ingen större konkurrent till QGIS.
Det kan finnas fördelar med uDig 2.0 som jag inte förstår, men om du bara vill ha ett bra GIS som klarar det mesta så skulle jag rekommendera att du väljer QGIS. Just nu tycker jag inte ens att uDig 2.0 är ett speciellt bra komplement, ens för att visa karttjänster från Internet…
Jag hoppas att jag får anledning att återkomma till uDig i framtiden, när programmet hittat en nisch som jag förstår.