I detta inlägg vill jag tipsa om en grundläggande bok om GIS av Victor Olaya, en av många som jobbar väldigt mycket för Open Source GIS och QGIS, men som har sin anställning hos Boundless.
Boken är också fri (Creative Commons) och kan hittas på https://volaya.github.io/gis-book/en/index.html. Du kan även köpa en tryckt kopia om det passar bättre.
Även om Victor är starkt förknippad med Open Source och QGIS, så nämns faktiskt QGIS inte någonstans i boken, förutom i förordet av Gretchen Peterson.
Så om du vill lära dig mer om grunderna i GIS, utan att gå in på praktiska detaljer som rör ett specifikt GIS-program, och inte är orolig för att läsa 138 sidor på engelska, så kan detta vara ett bra alternativ.
Självklart är det inte helt fritt från QGIS i boken. De flesta bilderna med GIS tema kan jag identifiera som hämtade från QGIS, men det spelar mindre roll. Du kan ha glädje av boken oavsett vilket GIS-program du kommer att arbeta med framöver.
Boken är från början skriven på Spanska, eftersom Victor ursprungligen kommer från Spanien, och den engelska versionen är något förkortad.
Min egen bok om QGIS på Svenska är på gång, men jag avvaktar ytterligare något så att den kan anpassas så långt det går mot QGIS 3.4. Jag hoppas att den skall finnas tillgänglig senast i samband med releasen i höst. Är det någon som har önskemål om innehåll så går det bra att höra av sig eller lämna en kommentar nedan.
En ny version av QGIS på svenska låter som ett ljus i höstmörkret och jag utgår ifrån att målgruppen i första hand är icke-professionella men desto mer för oss amatörer som behöver gå ifrån ”ax till limpa” där QGIS är navet i mitten. Då vill jag starkt önska att Lantmäteriets geodata används som källmaterial i första hand (men även andra nedladdningslänkar med CC0-material är förstås ok).
Personligen skulle jag behöva steg-för-steg-vägledning i hur man skapar kartor till Android-apparna Oruxmaps och Locus Map via tiles och SQL-litedatabaser, men om detta ingår i boken eller inte är väl mindre viktigt bara någon vänlig själ kan visa upp det någonstans.
Det finns även andra källor än Lantmäteriets geodata, vilka kan hittas från Geodataportalen. Så att använda Geodataportalen som källa för exempel skulle vara toppen.